FC Barcelona bojuje s časom, aby získala finančné prostriedky, ktoré jej umožnia začať práce na prvej fáze výstavby Espai Barça. Podľa novinárov z relácie "Què t'hi Jugues" na SER Catalunya Barcelona analyzuje nový návrh financovania, aby získala 1,5 miliardy eur, ktoré klub potrebuje na realizáciu prác.

Nový návrh financovania pre Espai Barça od Goldman Sachs a JP Morgan zahŕňa rozdelenie úveru do troch tranží po približne 500 miliónov eur. Cieľom je dlhodobo ušetriť peniaze znížením úrokovej sadzby, ktorá v súčasnosti dosahuje 6%. Pred tromi mesiacmi bola táto marža približne 5%. Podľa SER Catalunya sa klub mohol dohodnúť na financovaní už pred 15 dňami, ale radšej počkal na zlepšenie podmienok. Štruktúra financovania, ktorá sa v súčasnosti skúma, je nasledovná:

- 500 miliónov eur (približne na 5 rokov) s úrokovou sadzbou 6%. Úver poskytne banka Goldman Sachs

- 500 miliónov EUR od strednodobých investorov s úrokovou sadzbou 5%

- 500 miliónov EUR od dlhodobých investorov (približne 25 rokov) s úrokovou sadzbou nižšou ako 5%.

Štruktúra bola navrhnutá s pomocou amerických gigantov Goldman Sachs a JP Morgan, s ktorými Barcelona spolupracuje od nástupu Josepa Mariu Bartomeua do funkcie. SER Catalunya však ubezpečuje, že existuje aj plán B, na ktorom sa podieľa Key Capital, spoločnosť Anasa Laghariho, správcu Florentina Péreza, ktorý už v lete minulého roka pomáhal Barcelone predávať aktíva (finančné páky).

Tento druhý návrh, ktorý bol doručený v marci a ku ktorému získali prístup aj novinári zo SER Catalunya, zahŕňa prvý úver vo výške 650 miliónov EUR na 5 rokov s úrokom 5,5%, druhý úver vo výške 666 miliónov EUR na 35 rokov (do roku 2063) s úrokom 5% a tretí podriadený úver vo výške 650 miliónov EUR na 30 rokov. Zámerom Barcelony je však podpísať dohodu so spoločnosťami Goldman Sachs a JP Morgan. Tento piatok 31. marca sa klub rozhodne, ktorá štruktúra je najvýhodnejšia.

Ako sa bude úver splácať? Myšlienkou klubu (ktorá je už zahrnutá v dvoch návrhoch na financovanie) je vytvorenie Fondu sekuritizácie aktív (FTA), ktorý bude spravovať externá spoločnosť InterMoney S.G.F.T. Tento sekuritizačný fond bude vlastniť všetky príjmy generované Espai Barça až do úplného splatenia požičaných peňazí s jednou podmienkou: prvých 100 miliónov eur bude pre klub a zvyšok pre fond. Barcelona vypočítala, že Espai Barça bude ročne generovať približne 347 miliónov EUR, čo je o 176 miliónov EUR viac ako jej súčasný obrat.

Podľa súčasného plánu by mal fond poskytovať takmer 80 miliónov eur ročne na splácanie pôžičiek a všetko nad 80 miliónov eur sa vráti do klubu vo forme príjmov. Tento sekuritizačný fond bude mať 100% vlastníckych a sponzorských práv, ako aj príjmy z VIP lóží a iných atrakcií pre fanúšikov.

zdroj: SER Catalunya
foto: forcabarca.sk

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.