https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/posledni-samec-nosorozce-severniho-bileho-byl-vystaven-v-muzeu-v-keni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslední samec nosorožce severního bílého byl vystaven v muzeu v Keni

31.3.2023 01:09 (ČTK)
Nosorožec severní bílý je považován za nejvzácnějšího velkého savce na světě. V letech 1975 až 2009 byl Súdán k vidění v Zoo Dvůr Králové. Pak se vrátil do Afriky za účelem dalšího rozmnožení, to se ale nezdařilo.
Nosorožec severní bílý je považován za nejvzácnějšího velkého savce na světě. V letech 1975 až 2009 byl Súdán k vidění v Zoo Dvůr Králové. Pak se vrátil do Afriky za účelem dalšího rozmnožení, to se ale nezdařilo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Stejskal / Safari Park Dvůr Králové
Tělo nosorožce Súdána, který byl posledním samcem svého druhu na světě, bylo vystaveno v muzeu v Nairobi, informovala agentura DPA. Nejslavnější nosorožec severní bílý na světě se vrátil do Keni po pěti letech. Súdán uhynul v Keni v březnu 2018. Následně byl převezen do Česka, kde se odborníci postarali o jeho konzervaci. Od té doby byl vystaven v historické budově Národního muzea, před dvěma týdny ale vycpané tělo Súdána zamířilo zpět do africké země.
 

"Dermoplastický preparát Súdána nám bude neustále připomínat, že nás budou budoucí generace soudit, pokud nevynaložíme potřebné úsilí pro záchranu ohrožených druhů," uvedla keňská ministryně cestovního ruchu Peninah Malonzaová. Jménem keňské vlády poděkovala Česku, Německu i Itálii za spolupráci i za zkoumání nových vědeckých metod, jak zachránit tento druh nosorožce před vyhynutím.

Nosorožec severní bílý je považován za nejvzácnějšího velkého savce na světě. V letech 1975 až 2009 byl Súdán k vidění v Zoo Dvůr Králové. Pak se vrátil do Afriky za účelem dalšího rozmnožení, to se ale nezdařilo. Mezitím uhynula další zvířata včetně Nabiré, jediné samice do té doby žijící ještě v Evropě. Nyní zůstaly již jen dvě samice, Súdánova dcera Najin a vnučka Fatu. Obě žijí v Keni.

Původně přitom žili tito nosorožci i v Súdánu, Ugandě či Čadu. Druh nosorožec severní bílý se tak považuje téměř za vyhynulý a vědci se pokoušejí získat potomky pomocí pohlavních buněk, které pocházejí mimo jiné i od Súdána.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist