gbox_leden



Španělský národní park Vysoké Pyreneje zakazuje motorky

Jízda v Pyrenejích se řadí na první místa v žebříčku oblíbenosti mnoha motorkářů po celém světě. Toto pohoří se rozprostírá na hranici Francie, Andorry a Španělska a táhne se 500 kilometrů od pobřeží Středozemního moře až po Kantaberské pohoří. V rámci této plochy jsou klikaté serpentiny a dechberoucí výhledy cílem téměř všech turistických jezdců. Jenomže na některá místa teď mají motorkáři vjezd zakázán.

Ne všechny pyrenejské komunity oceňují emise hluku, které doprovázejí turistiku na dvou kolech. Jedním takovým sektorem je španělský přírodní park Vysoké Pyreneje (Parque natural del Alto Pirineo), který zakázal všechny motocykly se spalovacím motorem. Chráněná oblast není malá, je to téměř 80 000 hektarů, ovšem není to tak, že se v zde vůbec nepovozíte. Najdete zde určené oblasti zvláštní ochrany akustické kvality (ZEPQA), které však ovlivňují zejména trasy unitkátního nadnárodního projektu TET (Trans Euro Trail) a jiné trasy endurochtivých návštěvníků. Doslova platí zákaz pro „neelektrické spalovací motocykly, čtyřkolky a buginy po celý rok z důvodu ochrany proti hluku“. K tomu mají Španělé v úmyslu „omezit motorizovaný přístup k celé síti lesních cest a zpevněných cest ZEPQA v Alt Àneu a Farrera, kromě příjezdových cest do městských center."
Zarážející na této situaci však je, že tato oblast zvláštní ochrany akustické kvality má přímo předepsané limity hluku, které uvádí Generalitat de Catalunya na svých webových stránkách: „Hladiny hluku v oblasti nesmí překročit mezi 8:00 a 21:00 mezní hodnotu 50 decibelů a mezi 21:00 a 8:00 40 dB(A). V této oblasti je prohlášením o ochraně stanovena hodnota hluku pozadí nebo okolního hluku plus 6 dB(A) jako imisní limit pro zdroje hluku.“ Kuriózní na tomto případě je, že zákaz se týká přímo a výhradně motocyklů, ovšem elektromobily musí ze zákona vydávat více než 56 dB a každé auto produkuje při provozu kolem 85, nemluvě o těch, které nesplňují předpisy a mají upravené výfuky. Tato vozidla však nemají zákaz vjezdu, zatímco motocykly bez zohlednění jejich akustických emisí ano.

Tento dvojí metr donutil Moto de Campo Sostenible, zájmovou skupinu podporovanou Španělskou federací motocyklistů (RFME), klasifikovat uzavření pro motorky jako „neoprávněnou diskriminaci“.
Organizace tvrdí, že omezení hluku uložené řidičům spolu se svévolným zákazem motocyklů představuje předsudek. Z tohoto důvodu Moto de Campo Sostenible vyzývá správu parku, aby stanovila prahové hodnoty hluku, které by se vztahovaly na všechna vozidla. To by zase otevřelo cestu pro přívržence motorek do parku Vysoké Pyreneje a zároveň by tak byli potrestáni ti, kdo nedodržují pravidla. Stojí za zmínku, že organizace podporuje udržitelný a ekologický off-road pro zodpovědné enduro jezdce. Moto de Campo Sostenible v důsledku toho klade na své členy vysoké nároky a stejnou důslednost očekává od správců parku. Park přesto tvrdí, že cílem jeho studií je „lépe posoudit význam akustické kvality pro zachování ekosystémů a pochopit, jak hluk ovlivňuje biologickou rozmanitost“. Zatímco Přírodní park Vysoké Pyreneje svá vylučující opatření nezrušil, Správa parku podpořila instalaci nabíjecích stanic pro elektromobily v blízkosti regionu a v jeho okolí.
Doufejme že konečné rozhodnutí nebude diskriminační a nastaví spravedlivá pravidla pro všechny.

Informace o redaktorovi

Marek Janoušek - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Motokatalog.cz


TOPlist