Vaše perfektní fitness rutina pro zdravé a funkční tělo

Mít rozmanitou fitness rutinu je pro naše tělo nejen přínosnější, ale také mnohem zábavnější než se soustředit pouze na jeden typ pohybu. Jednotlivé typy tréninku se vzájemně doplňují a pokud budete konzistentní, můžete se těšit na skvělé výsledky a hlavně na to, že se budete cítit silnější a zdravější. Jaké typy cvičení byste měli do své fitness rutiny určitě zařadit?

Silový trénink

Mýtus, že silový trénink je jen pro muže, už je dnes dávno vyvrácený, protože je důležitý pro udržení funkčnosti svalů a kostí, ale také pro zlepšení celkového zdraví a metabolismu. Pravidelné cvičení s činkami, stroji nebo těžkými vahami pomáhá budovat svalovou hmotu a zlepšuje funkci svalů. Silový trénink také zvyšuje vaši vytrvalost. Nebojte se tak 1–2 týdně workout s činkami zařadit, vaše tělo vám v budoucnu jedině poděkuje.

Pilates, to aktuálně nejžádanější cvičení, které si můžete dopřát i vy

elle.cz

Kardio

Cvičení jako běh, jízda na kole nebo plavání zlepšuje vytrvalost a pomáhá spalovat tukové zásoby. Cvičení s vysokou intenzitou výrazně zvyšuje tepovou frekvenci a zlepšuje funkci srdce a plic. Kardio cvičení je ideální nejen pro ty, kteří chtějí zhubnout a zlepšit celkovou kondici.

Dlouhý trénink o nižší intenzitě, nebo-li LISS

Tímto typem pohybu je například vaše oblíbená lekce jógy a pilates, posilování s vlastní vahou nebo procházka v přírodě. Má vynikající účinky na kardiovaskulární systém a také pomáhá zlepšit kondici a celkovou pohyblivost. Dlouhé tréninky o nižší intenzitě, jinak také LISS (tedy Low – Intensity – Steady – State) jsou výborným doplňkem k vašemu silovému tréninku a kardio cvičení.

KLÁRA POKORNÁ: Proč vás jóga nespasí?

elle.cz

Zdroj: Healthline, mayoclinic.org, everydayhealth.com