Památky otevřou své brány, začíná turistická sezóna. Některé kvůli současné situaci zdražily vstupné
Ke zdražování vzhledem k aktuální energetické krizi přistoupil také hrad Loket. Ilustrační foto
Co se chystá

Severní Čechy - Hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu se 1. dubna naplno otevřou návštěvníkům. Nabídnou nové prohlídkové trasy a množství tematicky zaměřených akcí. Některé památky musely kvůli současné situaci zdražit vstupné. Dobrou zprávou však je, že vstupné na památky ve správě Národního památkového ústavu zůstávají stejné, naopak pro děti se cena ještě snižuje.

„Letošní rok je pro nás významný, Národní památkový ústav si připomíná 20 let od svého vzniku a v rámci celoročních oslav připravuje řadu akcí pro odbornou veřejnost i pro návštěvníky památek. Jednou z nich je volný vstup pro děti o víkendu 22.–23. dubna a na Den dětí 1. června, ale také dokončení náročných obnov významných památek a jejich nové prezentace veřejnosti,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Vstupné na památky ve správě NPÚ se letos nezvyšuje, zůstává stejné jako v loňském roce. Naopak pro děti ve věku od 6 do 17 let se cena snižuje. Nově činí 30 procent ze základního vstupného. Děti do 6 let mají nadále vstup zdarma.

Většina památek nezdražuje

„Zůstáváme už několik let na stejné cenové úrovni,“ řekl ředitel zámku Nový hrad v Jimlíně Josef Kabát. Kvůli rekonstrukci bude tuto sezónu uzavřen 1. okruh – Zámecké interiéry.

Stejné vstupné mohou očekávat také návštěvníci litvínovského zámku Valdštejnů. Zde si však na oficiální zahájení návštěvní sezóny musí počkat až na 1. květen.

Později se letos otevře také Kadaňský hrad, v němž probíhá rekonstrukce bývalé vinotéky. „Otevření je naplánováno na 1. července, ale je možné, že se bude muset průběh rekonstrukce prodloužit. Jisté ale je, že vstupné do hradu zůstává ve stejné výši jako v loňském roce,“ podotýká Petr Liebscher.

Zdražovat se nebude ani na zámku Červený hrádek. „Pro letošní rok zůstává výše vstupného stejné jako v předchozích letech,“ potvrdila Jana Chouňová z propagace zámku.

Stejné ceny vstupného jako v loňském roce zůstávají i na hradě Střekov v Ústí nad Labem nebo na oblíbeném děčínském zámku.

Některé památky ale letos zdražily

Ke zdražení letos přistoupili v zámku Klášterec nad Ohří, děti do 6 let mají nadále vstupné zdarma, u Pohádkového okruhu mají vstupné zdarma děti do 3 let. „Pozměnili jsme okruhy, trochu je prodloužili. Jiné jsou také časy prohlídek,“ potvrzuje vedoucí střediska Miroslav Nyklíček. Tradiční zahájení turistické sezóny s bohatým programem je naplánováno na sobotu 6. května.

O zdražení informuje také hrad Loket. „Vážení návštěvníci hradu Loket, dovolujeme si Vás upozornit na změnu vstupného na hrad Loket. Vzhledem k aktuální energetické krizi, která jde ruku v ruce s nákladným provozem hradu a inflaci, byl schválen nový ceník zvýšený o 15%,“ informuje vedení hradu návštěvníky.

Zdražovat se chystají i turistické cíle v Žatci. "I u nás došlo k mírnému navýšení vstupného a to zhruba o 11-12%, museli jsme reagovat na vzrůstající ceny energií," řekl na tiskové konferenci ředitel Chrámu chmele a piva Jaroslav Špička. Za vstupné si návštěvníci připlatí i v Chmelařském muzeu. "Také zdražujeme vstupné o 10-12% kvůli energiím," uvedl ředitel muzea Vladimír Valeš.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru