Fotbalové pohádky Zdeňka Folprechta nově i v audioverzi! 🎧 K poslechu zde

Jarošík zúčtoval s Teplicemi. Když vypadne pár hráčů, neporazí ani Ústí, říká

31. březen 2023
Sdílejte:
Tři týdny po vyhazovu z Teplic promluvil Jiří Jarošík o tom, jak to v klubu, který aktuálně bojuje o sestup ve Fortuna lize, z jeho pohledu chodilo.
Jiří Jarošík ještě jako trenér Teplic.Foto: Ondřej Bičiště / Mafra / Profimedia

„Nevím, jak komunikují na Spartě, v Teplicích jsme moc nekomunikovali, co se sportu týče,“ řekl Jarošík v podcastu Sparťanských novin, když se s moderátory bavil o tom, jak koncepčně se obecně v Česku pracuje.

„Problém je, že se tady nikde nebuduje dlouhodobě tým. Že se neřeší, jak by měl hrát. Každého zajímají jen výsledky,“ dodal trenér, který je momentálně bez práce.

Je čas na odpočinek po dvouleté práci v Prostějově a Teplicích? „Nevím. Určitě se teď pauza hodí na to utřídit si myšlenky, porozhlédnout se, jet třeba do zahraničí na stáž. Na druhou stranu trénovat chci, baví mě to,“ odpovídá Jarošík.

Se Spartou má tři tituly jako hráč. Věří, že se i jako trenér na Letnou dostane a chce to? „Bylo by to hezké. Teď má ale přednost nějaký další dílčí krok. Kdo by ale nechtěl trénovat Spartu?“ ptá se řečnicky.

Současné Spartě pod Brianem Priskem by první titul od roku 2014 přál, ale bude podle něj záležet na tom, jestli se hráči udrží v současné top formě. „Mají dobrou herní tvář,“ chválí. Upozorňuje ale, že Sparta, která je momentálně druhá jen o skóre za Slavií, zatím slaví jen dílčí úspěch. „Hrají dobře tři měsíce, musí to potvrzovat dlouhodobě a v evropských pohárech.“

Naše číslo 24

Vyzpovídali jsme Tomáše Součka nebo oscarového producenta a bývalého prezidenta LOSC Lille Michela Seydouxe. Řešíme tajemnou smrt východoněmeckého Beckenbauera. Celkem pro vás máme více jak 160 stran unikátního fotbalového čtení.

      To chci!

      V Teplicích a obecně v klubech bojujících ve spodních příčkách tabulky je podle něj těžká situace, co se šíře kádru týče. „Když vám vypadne třeba pět hráčů, nenahradíte je. Když tam dám pět hráčů ze základu a pět ze širšího kádru, tak neporazíme třetiligové Ústí. A oni s tímhle kádrem chtějí zázraky,“ vzkázal do Teplic.

      „Aby se takovému týmu dařilo, musí se sejít ideální desítka hráčů, kteří jsou zdraví, mají formu a třeba osm z nich v zápase podá ideální výkon. Pak může tým jako Teplice udělat šňůru čtyř, pěti zápasů. Ale je těžké to udržet,“ dodává.

      Zmínil také specifikum toho, když si vás klub přivede jen jako samostatného hlavního trenéra a nechá vám předchozí realizační tým. „Přijdete do Teplic a půl roku hlídáte asistenta, kondičního a brankářského trenéra, co dělají a jak to dělají. Byli tam skvělí kluci, ale trvá to, než se sladíte.“

      Jarošík do Teplic přišel na podzim roku 2021, když byly skláři po devíti kolech poslední a následně prohrál sedm zápasů v řadě. I tak nakonec severočeský klub loni v lize udržel, když Teplice uspěly v baráži proti Vlašimi (3:0 a 2:2). V aktuální sezoně odkoučoval 22 ligových kol, po kterých Teplice klesly opět na barážovou pozici.

      Po prohře na Spartě byl Jarošík odvolaný a nahradil ho Zdenko Fraťala, pod kterým Teplice remizovaly doma s Brnem 1:1 a prohrály v Pardubicích 1:3. Aktuálně jsou patnácté s dvoubodovým náskokem na poslední Zlín a se čtyřbodovou ztrátou na třinácté místo, které znamená jistou záchranu, kde je teď Baník.

      Související články

      Ulich: Zájem o Hradec dál máme. A teď jsme silnější

      V roce 1995 byl u slavné hradecké výhry v Poháru ČMFS a následné jízdy Pohárem vítězů pohárů jako hráč. O dvaadvacet let později se podnikatel Ivo Ulich neúspěšně ucházel o majetkový vstup do klubu, který se město dlouhodobě snaží prodat. A zájem má stále. „Já zbraně neskládám,“ prohlašuje odhodlaně.

      Rozhovor

      Glosář Luďka Mádla: Repre jako „S“? Věřme, že příště

      Ivan Hašek odstartoval dvěma výhrami se spoustou nedostatků. Tým nutně potřebuje návrat Vladimíra Coufala. A pomohlo by, kdyby sám sebe našel Ladislav Krejčí.

      Glosář

      Euro 2024 přehledně: Kde a kdy hraje Česko? A dají se ještě pořídit vstupenky?

      Česko už zná všechny soupeře ve skupině F na Euru 2024, které se hraje v Německu. Všechno, co o evropském šampionátu potřebujete vědět, najdete v následujícím průvodci.

      Cesta na Euro
      Popup se zavře za 8s