31. března 2023

Nový den CNN Prima News o připravovaných rozpočtových změnách

(CNN Prima News) Vláda hledá příjmy do státní kasy, podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) ale kabinet nemá moc možností. V pořadu Nový den šéf resortu prohlásil, že jak snížení „dávek“, tak i zvýšení daní je nepopulární řešení. Ve vysílání CNN Prima NEWS nastínil, k čemu se vláda spíše přikloní a jak přesně.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Žádné z doporučení návrhů Národní ekonomické rady vlády není populární. Pokud chcete snížit deficit, máte jen dva nástroje a jejich kombinaci – buď zvýšíte daně, což není populární pro ty, kteří by potenciálně vyšší daně platili, nebo snížíte výdaje. Ti, kteří byli zvyklí dostávat peníze, budou dostávat o něco méně,“ prohlásil Stanjura v pořadu Nový den.

Nejlepší je dle něj kombinace obojího. „Jedna třetina na straně příjmů, zvýšení daní, a na druhé straně musíme snížit výdaje státu,“ dodal. Jinou možnost ani podle některých dalších vládních zástupců kabinet nemá. Jako příklad položky, která by se mohla zvýšit, ministr uvedl daně „z neřesti“.

Je však otázkou, na čem se Fialův kabinet shodne. Už nyní se v názorech rozchází i v rámci koalice. „Budeme jednat. Je přirozené, že když máme pět vládních stran, že někteří nevyčkají do konce vyjednávání a publikují svůj vlastní návrh,“ dodal.

Vedle toho premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek oznámil, že cílem vlády je snižovat strukturální deficit o jedno procento HDP, tedy zhruba 70 miliard korun ročně. Konsolidační balíček pro příští rok by měl kabinet zveřejnit za několik týdnů. Vzhledem k loňskému snížení celkového daňového zatížení vidí prostor pro růst daní až do 30 miliard korun, hlavní ale podle něj musí být úspory.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR