Prezident Ruska Vladimir Putin

Prezident Ruska Vladimir Putin Zdroj: Reuters

Dmitrij Medveděv a Vladimir Putin (17. 7. 2012).
Dmitrij Medveděv a Vladimir Putin (17. 7. 2012).
Si Ťin-pching v Moskvě: S prezidentem Vladimirem Putinem (21. 3. 2023).
Si Ťin-pching v Moskvě: S prezidentem Vladimirem Putinem (21. 3. 2023).
Prezident Si Ťin-pching poprvé navštívil Rusko 22. března 2013.
10
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Putinova dvojníka by mohl odhalit každý mobil

Největší politická záhada dneška je, zda má Putin dvojníka. Nebo jich má víc? Jak poznám pravého Putina od toho nepravého? Nebo jsou všichni ti dvojníci praví? V Rusku je možné vše. Dokonce i to, že dvojníka nemá. Nebo dvojník pravého Putina zardousil a sám se za něj vydává. Či Putin umřel přirozenou smrtí, ale politická věrchuška to zatajila, a aby se lid nepolekal a nepropadl zmaru, začala dvojníka vydávat za pravého Putina. Nebo by se Putin mohl, aby se zachránil, začít se sám od sebe vydávat za svého dvojníka a nastrkovat ho před sebe s nadějí, že zahraniční nepřítel zabije toho nastrčeného a on, skutečný Putin by se tak zachránil před zlobou vrahů.

To je ale situace velice nebezpečná, protože by Putin maskovaný jako dvojník nemusel být po vraždě Putina, ve skutečnosti jeho dvojníka, uznán jako skutečný Putin a vláda nad Ruskem by se řešila bez něj. Putin by až do smrti zůstal bezvýznamným dvojníkem zavražděného Putina, k jehož pompézní mohyle by se mohl Putin chodit paradoxně (sám k sobě) modlit. Kdyby příliš nápadně upozorňoval na to, že Putin je on, a ne ten darebák, který se za něj v Kremlu vydává, mohl by za hanobení Putina být i popraven, čímž by dvojník na trůně definitivně zahladil stopy. To není zákrok v Rusku tak neobvyklý. Ruská politika je obtížná a ne každý se v ní vyzná.

Média, která se dvojnictvím v Kremlu profesionálně zabývají, mají ovšem oproti starým časům situaci významně ulehčenou. Od té doby, co banky používají lidské obličeje jako ochranný kód v přístupu k bankovním účtům, protože žádní dva lidé na světě nejsou stejní, což v Rusku možná neplatí, je obtížné vydávat jednoho člověka za jiného, i kdyby se ti dva sebevíc podobali. Mobil by všechny dvojníky, kteří by se za Putina jen vydávali, rázně zamítl a přístup ke kontu by falešnému Putinovi neotevřel. A Putin bez peněz by byl v politice rychle vyřízený. Kdyby se média s bankami spojila a porovnávala by obličeje jednotlivých Putinů, hned by se vidělo, kolik druhů Putinů existuje a který je ten pravý.

Řešení putinovské záhady by se pomocí moderních technologií objasnilo stejně snadno jako odhalíte mobilem klobásu od Babiše. Důležité ale je, aby byla fotografie pravého Putina či Putinovy klobásy k dispozici. Pokud ne, což je v Rusku možné, byla by moderní digitální technika v koncích. I ta často stojí nad Ruskem v němém úžasu a vůbec neví, co to vidí a co by k tomu řekla. Tak veliké a záhadné je Rusko. Možná by bylo ještě jednodušší zeptat se umělé inteligence přímo, kdo je pravý Putin. Ta ví všechno a neumí lhát.