Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin pracuje na vylepšeném DBX707. Má projít odtučňovací kůrou

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Automobilka již přemýšlí o tom, jak prémiové SUV odlehčit.

Před příchodem Ferrari Purosangue byl Aston Martin DBX707 nejsilnějším SUV na světě. K tomu mu pomohla pohonná jednotka od AMG, 4,0 litrový dvakrát přeplňovaný motor V8 s naladěním na 520 kW (707 k) a 900 Nm točivého momentu. O přenos výkonu na všechna kola se stará devítistupňová dvouspojková převodovka. 

Z nuly na sto se model DBX707 dostane za 3,2 sekundy, zatímco maximální rychlost je až 310 km/h, což z něj dělá společně s Ferrari Purosangue nejrychlejší SUV na světě. Nyní se prý pracuje na vylepšené verzi ostrého DBX, byť se zatím automobilka zdráhá být konkrétní.

Video se připravuje ...

Je tu určitě něco, o čem jsme přemýšleli a o čem jsme uvažovali od začátku projektu. Samozřejmě nemohu potvrdit nebo vyvrátit, zda je něco v budoucím plánu pro tuto automobilovou řadu, ale ano, bylo by docela snadné něco rychle vypustit,” prohlásil Andy Tokley, technický ředitel Aston Martinu.

Nová verze do řady DBX by nemusela mít nutně vyšší výkon, rychlost se Aston Martin snaží najít jiným způsobem: “Máme seznam věcí, které bychom mohli snadno odstranit z auta, abychom snížili jeho hmotnost. Dostanete pryč prosklenou střechu s roletou, nasadíte běžnou střechu a můžete ubrat až 25 kg přímo z horní části auta, což pomůže jeho setrvačnosti,” prohlásil Tokley.

Odlehčená střecha může pomoci také u systému ESP, který počítá se zatížením střechy vozu na 100 kg. Při zohlednění menší hmotnosti tu tak je možnost lepšího vyladění kontroly systému a varianta posunout výkon výše. 

Video se připravuje ...

Pokud by chtěla zajít automobilka se speciální odlehčenou verzí ještě dál, může uvažovat o nahrazení třímístné zadní lavice dvěma samostatnými sedadly nebo použít uhlíková vlákna na místech jako jsou kapota, zrcátka, střecha nebo nárazníky.

Jelikož letos slaví Aston Martin 110 let od svého založení, tak je dost možné, že kulatiny využije k představení “lightweight” verze modelu DBX707, který by tak mohl definitivně stvrdit pozici nejsilnějšího SUV na trhu, což je v konkurenci Ferrari, Lamborghini nebo Porsche cenný skalp!

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme