Čísla, která dělají z Kvitové stálici: Jedinečná je v dlouhověkosti i ve třetích setech

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Čísla, která dělají z Kvitové stálici: Jedinečná je v dlouhověkosti i ve třetích setech
Petra Kvitová letos podává výborné výkony.
Petra Kvitová letos podává výborné výkony.Profimedia
Konečně se to povedlo, ale že to trvalo. I pro Petru Kvitovou (33), ač se v tenisovém světě pohybuje už dlouhých 15 let, je také někdy něco poprvé. Premiérově postoupila do semifinále jednoho z prestižních amerických turnajů Sunshine Double. A v duelu s Jekatěrinou Alexandrovovou znovu odpověděla na ostré řeči kritiků, že ve třetích setech už většinou nestačí.

Kdepak, všechno je jinak. Petra Kvitová zraje jak víno. A maratonské bitvy navzdory vysoké postavě většinou zvládá vítězně. Nevěříte? Livesport Zprávy přináší čísla, díky kterým je česká tenistka znovu jednou z nejsledovanějších hráček okruhu WTA.

20 

Petra Kvitová je po třísetovém boji s Jekatěrinou Alexandrovovou už podvacáté v semifinále turnaje kategorie WTA 1000. Osmkrát dokázala turnaj kategorie Masters vyhrát a v tomto ohledu se přibližuje tenisovým ikonám, jakými byly Conchita Martínezová, Venus Williamsová, Monika Selešová či Simona Halepová – ty mají z "tisícovek" 9 titulů. V této statistice nade všemi ční Serena Willimasová s 23 vítězstvími.

12 

V čem je česká tenistka jedinečná, je její stabilní výkonnost. Alespoň do jednoho semifinále na WTA 1000 se Kvitová probojovala ve 12 různých sezonách! To je o dva "úspěšné" roky víc, než mají na kontě Caroline Wozniacká a Victoria Azarenková (každá po 10). Klobouk dolů!

68

Tato fakta mluví hodně výmluvně. V roce 2022 absolvovala Petra Kvitová 15 třísetových zápasů a 10 z nich vyhrála. V součtu s rokem 2023, kdy uspěla ve třech ze čtyř rozhodujících setů, je její bilance za poslední dvě sezony 13 vítězství a 6 porážek (68%)! Letos česká tenistka ztratila ve třetí sadě jen jediný zápas, ten s Marií Sakkariovou ve čtvrtfinále Indian Wells. To už ale měla za sebou dvě další náročné bitvy s Jelenou Ostapenkovou a s aktuálně třetí hráčkou žebříčku WTA Jessikou Pegulaovou.

V roce 2020 měla Kvitová bilanci: 6 vyhraných a 3 prohrané tříseťáky, v roce 2018 udolala svou soupeřku v 17 případech oproti šesti prohrám. Od chvíle, kdy se po zranění ruky vrátila na kurty, má bilanci třísetových zápasů 54:39.

6:4 (1:4)

V semifinále v Miami čeká Petru Kvitovou jiná tenisová stálice Sorana Cirsteaová, která na turnaji dokázala porazit dvě z pěti nejvýše nasazených hráčkek Caroline Garciaovou i Arynu Sabalenkovou a také pro rumunskou hráčku to bude premiéra mezi čtyřmi nejlepšími v Miami. "Před turnajem jsme spolu trénovaly, takže je docela vtipné, že teď jdeme proti sobě. Ale také je fajn vidět, že v semifinále nebudu jediná, které už bylo 30 let," smála se Petra Kvitová po postupu mezi čtyři nejlepší.

Ve vzájemných zápasech s Cirsteaovou vede Kvitová 6–4. Co je ale podstatné, všechny čtyři zápasy vyhrála rumunská tenistka na betonových kurtech a v tomto ohledu má česká tenistka zápornou bilanci 1–4. "Také na grandslamech mě ničila," vzpomíná Kvitová na vzájemné souboje na Australian Open z let 2021 a 2022. "Musím samozřejmě využít své příležitosti. Bude to asi velmi podobný zápas," dodala česká tenistka.

Pozápasový ohlas Petry Kvitové.
Livesport