Dvoudenní test WorldSBK v Barceloně ovládl Bautista

Na okruhu Catalunya v Barceloně testovali dva dny jezdci týmů světového šampionátu MOTUL FIM Superbike World Championship 2023. Jednalo se o privátní testy s vysokou účastí a letos poprvé také za téměř ideálních povětrnostních podmínek. Ve čtvrtek i v pátek zajel nejrychleji Álvaro Bautista (Ducati). Testoval také český závodník Oliver König (Kawasaki), jemuž patřila první den osmnáctá pozice, druhý den uzavřel dvacátým časem.

Čtvrtek, 30.března 2023

První den testování v Barceloně ovládl Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), jemuž se podařilo zajet kolo časem 1’40,500 sekundy. Španěl je úřadujícím mistrem světa, vítězem pěti letos odjetých závodů sezony, takže není až takové překvapení, že byl nejrychlejší také v testu. Druhý jezdec týmu Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) byl s kolem za 1’40,973 sekundy třetí nejrychlejší.

Dobře si vedli jezdci Hondy, když Iker Lecuona (Team HRC) nastavil druhé maximum dne 1’40,721 sekundy, což představovalo ztrátu na prvního Bautistu ve výši 0,221 sekundy. Xavier Vierge (Team HRC) uzavřel s časem 1’41,350 sekundy první pětici nejrychlejších.

Čas do Top5 zajel čtvrtý Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW), jehož maximem na kolo bylo 1’41,150 sekundy. Američan ztratil na prvního 0,650 sekundy a dostal BMW hodně vysoko, mnohem výš než se to podařilo továrním jezdcům německého výrobce. Loris Baz (Bonovo Action BMW) v testu chybí, jelikož se stále léčí ze zranění. Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) byl s časem 1’42,167 sekundy desátý, Scott Redding (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) nastavil jedenáctý čas 1’42,221 sekundy.

Posledním jezdcem v jedné sekundě na prvního byl šestý Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), který zajel své maximum na hodnotu 1’41,433 sekundy. Turek měl první den komplikovaný, protože měl dopoledne nehodu, ale stačil se vrátit na trať. Razgatlioglu už testoval ve středu odpoledne. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) byl s časem 1’41,838 sekundy osmý v pořadí.

Tovární jezdci Kawasaki, Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) a Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK), první den testování vynechali. V sedle Kawasaki testoval český závodník Oliver König (Orelac Racing MOVISIO), jehož čas 1’44,162 sekundy byl osmnáctý v pořadí. Ztráta na prvního je 3,682 sekundy.

Pátek, 31.března 2023

Druhý den testu v Barceloně jezdci plně využili až do osmnácté hodiny. Nebyl to ale případ Álvara Bautisty (Aruba.it Racing – Ducati), který test uzavřel v jeho polovině. Španěl už dopoledne zajel čas 1’40,459 sekundy a ten nikdo nedokázal překonat. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) byl tentokrát čtvrtý s kolem za 1’40,818 sekundy. Bautista to měl dopoledne s pádem, ale bez následků na zdraví.

Výborně si znovu vedl jezdec Hondy Iker Lecuona (Team HRC), jehož čas 1’40,521 sekundy byl o jen 0,062 sekundy pomalejší. Lecuona působí dojmem, že mu letos Honda sedly téměř ideálně, nicméně také on měl dnes pád, který znamenal vyvěšení červených vlajek a jeho cestu do nemocnice. Tam naštěstí nezjistili žádné zranění, což je dobře. Týmový kolega Lecuony, Xavier Vierge (Team HRC), byl s kolem za 1’41,332 sekundy jedenáctý a na Bautistu ztratil 0,873 sekundy.

V pátek už testovali tovární jezdci Kawasaki. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) byl s kolem za 1’40,659 sekundy třetí v pořadí a na prvního mu chyběly dvě desetiny. Brit Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) nastavil pátý čas 1’40,853 sekundy a jeho ztráta byla na čtyřech desetinách. V sedle o něco starší Kawasaki testoval také Čech Oliver König (Orelac Racing MOVISIO), který byl s časem 1’43,799 sekundy dvacátý.

Nejrychlejším jezdcem tří ladiček byl šestý Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) s kolem za 1’40,857 sekundy. Sedmý čas 1’41,196 sekundy zajel Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK). Poslední Yamahou v Top10 je devátý Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) s kolem za 1’41,294 sekundy.

V první desítce jsou také dvě BMW. Osmý čas 1’41,221 sekundy zajel Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), desátý čas 1’41,318 sekundy má na kontě Američan Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW). Posledním jezdcem v jedné sekundě na prvního byl dvanáctý Scott Redding (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) s časem na kolo 1’41,346 sekundy.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist