Rozjetá Kvitová ještě nekončí, v Miami přehrála Cirsteaovou a je ve finále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Rozjetá Kvitová ještě nekončí, v Miami přehrála Cirsteaovou a je ve finále
Aktualizováno
Petra Kvitová je v Miami ve finále.
Petra Kvitová je v Miami ve finále.Profimedia
Petra Kvitová (33) v semifinále turnaje WTA 1000 v Miami porazila po obratu z 2:5 a odvrácení setbolů 7:5, 6:4 Rumunku Soranu Cirsteaovou (32), podruhé na Floridě překonala své maximum a může do své sbírky přidat zcela novou trofej. O celkově 30. titul si zahraje v souboji wimbledonských šampionek a finalistek Australian Open s třináct zápasů neporaženou Jelenou Rybakinovou.

Petra Kvitová se letos poprvé na obou březnových turnajích WTA 1000 v Indian Wells a v Miami během jedné sezony dostala do čtvrtfinále a na Floridě se premiérově na Sunshine Double dostala ještě dál. Své maximum vylepšila už dvakrát.

Rodačka z Bílovce na Floridě ještě nečelila žebříčkově lépe postavené soupeřce. Po výhrách nad krajankou Lindou Noskovou, Chorvatkou Donnou Vekičovou, Varvarou Gračovovou Jekatěrinou Alexandrovou si poradila i s rozjetou vrstevnicí Soranou Cirsteaovou.

Sestřih utkání Kvitová – Cirsteaová
Livesport

Rumunskou přemožitelku krajanek Karolíny Muchové a Markéty Vondroušové či hráček TOP 10 Caroline Garciaové a Aryny Sabalenkové porazila 7:5, 6:4 a vzájemnou bilanci upravila na 7-4. Na tvrdém povrchu uspěla proti bývalé 21. a aktuálně 74. hráčce světa teprve podruhé ze šesti pokusů.

Česká tenistka v prvním setu prohrávala 3:5 a 15:40, ale oba setboly zlikvidovala, poprvé soupeřce sebrala servis, i díky sérii 10 vyhraných fiftýnů získala sedm gamů v řadě a rázem vedla 7:5, 2:0 a 40:15.

Další brejkboly sice nevyužila a náskok nezvýraznila, ale při svém servisu si vedení bezpečně pohlídala. Při prvním mečbolu ještě stihla udělat třetí dvojchybu, při druhém už však bodovala přímým bodem z podání.

Přehled zápasu Kvitová – Cirsteaová 7:5, 6:4

"Jsem šťastná, že jsem na tomhle nádherném kurtu předvedla dobrý tenis. V prvním setu jsem čelila asi třem setbolům a jen jsem se snažila returny vrátit do kurtu," komentovala Kvitová.

"Je to neuvěřitelné. Nedokázala jsem si představit, že bych sem přijela a dostala se do finále. Takže i pro mě je to překvapení, byť vím, že mám na to, abych všechny porazila. Jsem moc ráda, že to můžu ukázat tady na tom krásném centr kurtu," prohlásila v pozápasovém rozhovoru Petra Kvitová.

Pozápasový rozhovor s Petrou Kvitovou.
Livesport

Vítězka Turnaje mistryň 2011 Kvitová postoupila do celkově 41. finále a prvního od loňského srpna, kdy v něm neuspěla v Cincinnati.

V Miami se wimbledonská šampionka z let 2011 a 2014 utká o jubilejní 30. titul s vítězkou loňského grandslamu na trávě v All England Clubu a finalistkou letošního Australian Open Jelenou Rybakinovou. S o 10 let mladší Kazaškou má relativně čerstvé zkušenosti – letos v Adelaide jí připravila jednu ze čtyř porážek v tomto roce, naopak loni moskevské rodačce podlehla na domácí půdě v Ostravě.

"Hrály jsme spolu dvakrát a máme to 1-1. Tady tedy půjdeme do rozhodujícího duelu," usmála se dobře naladěná Češka těsně po postupu do finále. "Ona bude rozhodně favoritkou, hraje teď úžasný tenis. Vyhrála v Indian Wells a tady je znovu ve finále. Ale já jsem na finále připravená a věřím, že se může stát cokoliv," dodala Kvitová.

"Bude to těžký zápas, to je jasné, o tom finále je. Jelena je ve výborné formě, vlastně vyhrála i Indian Wells a byla ve finále v Melbourne. Já jsem s ní hrála na začátku roku. Sice jsem ji porazila, ale od té doby se hodně změnilo. Obě hrajeme podobně, bude to hodně o servisu a o tom, kdo ty momenty zvládne lépe," řekla Petra Kvitová směrem k sobotnímu finále v Miami, ve kterém se střetne s Jelenou Rybakinovou.

Petra Kvitová o Rybakinové a sobotním finále.
Livesport

Třináct zápasů neporažená Rybakinová před dvěma týdny triumfovala v Indian Wells a v Miami může jako teprve pátá tenistka v historii zkompletovat kalendářní Sunshine Double. V semifinále si už ve čtvrtek poradila s domácí světovou trojkou Jessicou Pegulaovou a Kvitová je poslední, kdo jí v zápisu do dějin může zabránit.

Kvitová se ve 33 letech a 25 dnech stala čtvrtou nejstarší finalistkou Miami Open. Startuje na celkově 99. podniku WTA 1000, potřinácté postoupila do finále a podeváté v kariéře a poprvé od Madridu 2018 ho může vyhrát.