https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-drazby-cenneho-drivi-v-chropyni-se-zapojilo-23-zajemcu-21-z-nich-uspesne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do dražby cenného dříví v Chropyni se zapojilo 23 zájemců, 21 z nich úspěšně

1.4.2023 00:02 | CHROPYNĚ (ČTK)
Foto | Oliver Paaske / Unsplash
Do dražby cenného dříví v Chropyni na Kroměřížsku se v uplynulých dnech zapojilo 23 zájemců, 21 z nich úspěšně. Ve srovnání s předchozí aukcí se jednalo zhruba o stejný počet kupujících i úspěšně uzavřených obchodů, řekla ČTK mluvčí pořádajících Arcibiskupských lesů a statků Olomouc (ALSOL) Dagmar Obšilová. Aukci podnik pořádal popáté, letos podruhé.
 

V dražbě tentokrát mohli zájemci vybírat z nabídky 15 druhů dřevin. Jednalo se o 1956 výřezů o objemu více než 2290 metrů krychlových. Cena za metr krychlový se řádově pohybovala od tisíců do desetitisíců korun. Celkový výtěžek aukce ALSOL nezveřejnily, podle mluvčí však její výsledky naplnily očekávání zástupců podniku, kteří jsou s nimi spokojeni. Poslední nabídky přijímala firma ve středu.

V některých sortimentech bylo podle Obšilové zřejmé nastupující ochlazení trhu se dřívím v souvislosti s nejistým vývojem v příštích měsících. "Přesto se nám podařilo opět dosáhnout vysokých částek za kvalitní a objemné kmeny s rekordní sumou 32 798 korun za metr krychlový u nejhodnotnějšího dubu," řekla mluvčí.

Dříví ze svých lesů nabízely v dražbě konané obálkovou metodou nejen ALSOL, ale i další prodejci. "Drtivá většina dříví, 98 procent, našla svého spotřebitele. Neprodaný zlomek z celkového množství poputuje do přímého prodeje. Další aukci plánujeme na začátek příštího roku opět v Chropyni," doplnila Obšilová.

Mezi zákazníky jsou dřevozpracovatelé z celé České republiky i ze zahraničí. České dříví kupují lidé z Německa, Polska, Rakouska nebo Francie. Využití najde ve stavitelství, nábytkářství, potravinářství, ale i umění. Kromě převažujících dubů bylo možné v aukci získat například ořešáky, o něž mají zájem nábytkáři, nebo modříny, které vyhledávají řemeslníci.

Výnosy z dražby využije společnost k financování svého lesnického hospodaření. Peníze přispějí například k obnově lesů postižených kůrovcovou kalamitou, výchovným činnostem a k budování lesních cest, altánů pro veřejnost nebo opravě studánek. Podnik od roku 2013 hospodaří na více než 42 000 hektarech církevních lesů v Olomouckém a Zlínském kraji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist