https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-srncim-dole-v-jablonci-vzniknou-tune-i-mista-ke-sportu-a-odpocinku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Srnčím dole v Jablonci vzniknou tůně i místa ke sportu a odpočinku

1.4.2023 00:16 | JABLONEC NAD NISOU (ČTK)
Foto | tdlucas5000 / Flickr.com
Soustava sedmi tůní, která zadrží vodu, ale také místa ke sportování a odpočinku, by měla vzniknout v areálu Srnčí důl v Jablonci nad Nisou. Na projekt zhruba za milion korun získal spolek Milujeme Jizerky po 400 000 korunách od města Jablonec nad Nisou a z dotačního programu Libereckého kraje. Cílem je zadržet dešťové vody v soustavě sedmi zasakovacích tůní, zvýšit biodiverzitu a zlepšit biologickou stabilitu území, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.
 

Vedle vytvoření sítě tůní plánuje spolek ve spodní části areálu umístění laviček a informačních tabulí, v plánu je také workoutové hřiště. "Chceme, aby oblast Srnčího dolu byla znovu přístupným a příjemným místem pro lidi, kteří si sem půjdou třeba zasportovat nebo užít hezké odpoledne v přírodě," doplnil za spolek jeden z jeho zakladatelů Daniel Honzig. Cílem podobných projektů je ale podle něj také zmírnění rizika záplav v obydlených oblastech v podhůří Jizerských hor.

Spolek Milujeme Jizerky založili dva jablonečtí rodáci Stanislav Dubský a Daniel Honzig, které spojila láska k přírodě a Jizerským horám. Cílem spolku je snaha o zachování krás Jizerských hor pro další generace a propojení lidí s přírodou. Spolek se zaměřuje na realizaci projektů na zadržení vody v krajině – od sázení stromků až po rekultivaci prostorů poškozených těžkou lesní technikou. Za dobu svého působení se už členům spolku a dobrovolníkům podařilo vysázet přes 3000 stromů v Jizerských horách a jejich podhůří.

Díky spolku vznikla edukační stezka v Hejnicích, v oblasti Kateřinek se podařilo zrekultivovat bezmála kilometr dlouhou přibližovací linku, po níž se v minulosti pohybovala těžká technika při těžbě dřeva, a přilehlé vytěžené holiny. Díky rozrušení terénu teď lokalita dokáže zadržet až čtyři miliony litrů dešťové vody ročně a významně tak pomáhá v boji se suchem. Dubský a Honzig se také snaží poučit návštěvníky hor o výhodách udržitelného turismu a pomáhají s úklidem v přírodě. Každoročně také pořádají takzvané Dobrotýdny, při nichž se už podařilo získat přes 150.000 korun pro handicapované.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KN

Kristýna Novotná

24.4.2023 21:39
To je nádhera. Úplně vidím, jak tam běhám. Miluju běhání v přírodě, kde není ani živáčka. Jednak si psychicky odpočinu, protože se při běhání soustředím jen na ten běh a pak mi taky dodá energii samotná příroda. Horší je, že mě začíná bolet koleno, tak jsem si koupila kloubní výživu z https://www.fubo.cz/sportovni-vyziva/ a doufám, že se mi díky ní koleno brzy zlepší.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist