Dobrovolníci se dnes zapojí do úklidu přírody i měst

foto Ilustrační foto - Dobrovolníci uklízejí okolí Medkových rybníků v rámci akce Ukliďme Česko, 2. dubna 2022, Kroměříž.

Praha - Několik tisíc dobrovolníků po celé republice se dnes zapojí do 10. ročníku akce Ukliďme Česko, která se zaměřuje na likvidaci černých skládek a sběr odpadků v přírodě, ve městech a obcích. Lidé budou uklízet v lesích, podél silnic a řek i v chráněných územích. Uklízet se bude také v brněnské či plzeňské zoo.

Kampaň Ukliďme Česko se poprvé uskutečnila v roce 2014, organizuje ji stejnojmenný spolek. Podobnou úklidovou akci nazvanou Ukliďme svět koordinuje Český svaz ochránců přírody (ČSOP).

Organizátoři měli těsně před začátkem akce nahlášeno víc než 4000 úklidů, letošní zájem o dobrovolnické uklízení označili za nebývalý. Místním koordinátorům rozeslali pytle na sběr odpadků či pracovní rukavice. Zájemci, kteří se chtějí zapojit, najdou seznam míst na webu www.UklidmeCesko.cz.

"Letošní 10. ročník Ukliďme Česko je pro nás výzvou nejen proto, že se ho podle předpokladů zúčastní rekordní počet dobrovolníků, ale navíc mezi nimi bude i symbolický miliontý dobrovolník, který se od založení akce do úklidů zapojil," uvedl Miroslav Kubásek z pořádajícího spolku Ukliďme Česko.

Někteří místní organizátoři připravili pro dobrovolníky doprovodný program, například exkurzi do unikátního sekvojového lesa na okraji Brna, komentovanou prohlídku pardubického závodiště nebo recyklační dílnu a burzu na Toulcově dvoře v Praze.

Kromě samotného uklízení je podle spolku důležitá i prevence znečištění. Proto vyvinuli aplikaci www.KAMsNIM.cz, která lidem radí, kam s odpady či nepotřebnými věcmi. Představit ji chtějí žákům i pedagogům ve školách.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď