Hydratace, klíč ke všemu

Ani málo, ani hodně…

Udržování správné hydratace nám dodává energii a výrazně přispívá k celkové pohodě, duševní i fyzické. Dobře hydratovaná pokožka je zdravější, svěžejší a méně náchylná ke stárnutí. To hlavní, co pro ni můžeme udělat, je pít dostatek vody. Jenže kolik je tak akorát? Vědci doporučují, abychom se řídili alespoň pravidlem 8x8, tedy vypít denně 8 sklenic vody o objemu 240 mililitrů, tedy téměř dva litry, a k tomu klidně ještě další dva nápoje. „Možná si to neuvědomujeme, ale hydratace je důležitým faktorem, který ovlivňuje kvalitu našeho života,“ upozorňuje doktorka Natalia Dmitrijevová z Národního institutu pro srdce, plíce a krev v Marylandu. Faktem bohužel zůstává, že většina z nás toto doporučení nedodržuje, pije nepravidelně, mnohdy zoufale málo, anebo si plete vodu s kávou a vínem. A to rozhodně není totéž.

 

Pravidla péče o oční okolí: pryč s otoky, kruhy pod očima i vráskami

elle.cz

A jak je to s ovocnými džusy?

Zvýšit příjem tekutin je přitom poměrně snadné. Kromě vody totiž během dne můžete pít i džusy, jemně slazené nápoje, smoothie nebo freshe. Dejte taky pozor, co během dne jíte, i tato voda se totiž počítá. „Jestliže jíte jen chléb, slaninu a vejce, nezískáte z jídla mnoho tekutin, ale jestli jíte maso, zeleninu, ryby, těstoviny a rýži, můžete z jídla získat přibližně 50% své potřeby vody,“ podotýká Josuke Jamada z Národního institutu biomedicínských inovací, zdraví a výživy v Japonsku. Pokud tedy žijete aspoň trochu zdravě, nestane se vůbec nic, když během dne místo osmi skleniček vypijete jen šest. Tělo vám koneckonců samo naznačí, jak je na tom. Pokud vás neustále bolí hlava, cítíte se unavení a vaše pokožka je extrémně suchá, je jasné, že je něco špatně…

Kyselé a anorganické potraviny? Rozhodně ne!

Svému tělu zkrátka musíte ulehčit. Pitný režim je základem, samozřejmostí je i správná skladba jídla. Vyhněte se proto anorganickým a kyselinotvorným potravinám. „Produkty, které procházejí zpracováním  – tedy ty, které v drtivé většině kupujeme v obchodech – jsou totiž nutričně znehodnocené. Jsou takzvaně denaturované a postrádají tedy skutečnou výživou hodnotu. Nezlepší to ani konzervanty a přidané cukry,“ vysvětluje fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.Takové potraviny jsou často velmi kyselé, což má pro tělo jeden hlavní efekt – začne zadržovat vodu, aby se aspoň trochu vypořádalo s dehytratací, snaží se rozptýlit toxicitu a zbavit se odpadu. A nezachrání to ani zvýšený příjem vody, naopak. Tělo pak zatížíte ještě víc.

Masáž pleti jako přirozený lifting: S pomůckami, nebo bez?

elle.cz

Vsaďte na slugging

Zdá se, že tajemství úspěchu není zas až tak složité. Stačí pravidelně pít, volit vhodné potraviny a alespoň částečně se vyhnout geneticky upraveným potravinám. Myslete ovšem nejen na tělo, ale i na pleť, i ona si totiž zaslouží dostatečnou hydrataci – akorát zvenčí. Postarají se o to speciální hydratační krémy, například s obsahem bambuckého másla či různých přírodních olejů. Okamžitý boost poskytne pokožce i kyselina hyaluronová třeba v kombinaci s glycerinem. Vyzkoušet můžete i takzvaný slugging, speciální korejský rituál, který podporuje hydrataci a účinnost další péče. Postup je snadný: nejprve si večer vyčistěte pleť, aplikujte sérum či pečující krém a potom naneste vazelínu. Opakujte ideálně jednou týdně, v případě extrémně vysušené pokožky klidně i dvakrát.

Zázrak jménem retinol: Komu může pomoct a komu naopak uškodit?

elle.cz

Zdroje: healthline.com, bbc.co.uk, thelancet.com