Ukrajinská policie zatkla podezřelé z krádeže 4,3 mil. USD, oběti byly i z ČR

foto Zatčení, pouta - ilustrační foto.

Kyjev - Ukrajinští policisté zatkli dva muže podezřelé z toho, že byli členy gangu kyberzločinců, který využíval podvody typu phishing ke krádeži více než 4,3 milionu dolarů (přes 93 milionů Kč) od více než 1000 obětí po celé Evropě. Dalších deset lidí lidí bylo zadrženo v zemích Evropské unie. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo vnitra, podle kterého ukrajinská policie spolupracovala s českými úřady.

Podvodníci vytvořili více než 100 podvodných stránek, aby získali informace o bankovních kartách obětí a přístup k jejich účtům. Nabízeli na nich k prodeji různé produkty za nižší než tržní ceny. Když však kupující zadali údaje o své kartě, aby za podvodné produkty zaplatili, místo výhodné nabídky jim byly odcizeny údaje o účtu a v mnoha případech i peníze, uvedla kybernetická jednotka ukrajinské policie.

Členové gangu také otevřeli dvě ukrajinská call centra, jedno ve Vinnycji a druhé ve Lvově, a najali operátory, kteří zákazníky přesvědčovali k nákupu.

Oběti pocházejí z několika evropských zemí včetně České republiky, Polska, Francie, Španělska a Portugalska.

Ukrajinská policie zveřejnila video, na kterém je vidět, jak policisté vyrážejí dveře domu podezřelého a prázdného call centra. Celkem policisté provedli asi 30 prohlídek v domech a autech podezřelých a ve dvou call centrech a zabavili mobilní telefony, SIM karty a počítačové vybavení používané při nelegální činnosti.

Dva organizátoři zločineckého gangu byli obviněni z podvodu a vytvoření zločinecké organizace. Hrozí jim až 12 let vězení. Dalších deset členů gangu bylo zadrženo v zemích EU a podle mezinárodních orgánů vyšetřování nadále pokračuje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 11°C

Celá předpověď