reklama

Gerasimov převzal 11. ledna velení nad "zvláštní vojenskou operací", jak ruskou invazi na Ukrajinu nazývá Moskva. Funkci předtím zastával Sergej Surovikin, který se stal Gerasimovým zástupcem.

"Gerasimovovo působení se vyznačovalo snahou zahájit celkovou zimní ofenzivu s cílem rozšířit ruskou kontrolu nad celým donbaským regionem. Po osmdesáti dnech je stále zřejmější, že tento projekt selhal," uvedlo britské ministerstvo na twitteru s odkazem na informace rozvědek.

"Na několika frontových osách v Donbasu dosáhly ruské síly jen nepatrných úspěchů za cenu desítek tisíc obětí a do značné míry promarnily svou dočasnou personální převahu získanou podzimní ‘částečnou mobilizací’," sdělil úřad.

"Po deseti letech ve funkci náčelníka ruského generálního štábu existuje pravděpodobnost, že Gerasimov posouvá hranice toho, jak dalece bude ruské politické vedení tolerovat neúspěch,“ dodalo britské ministerstvo.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu během návštěvy velitelství moskevských jednotek bojujících na Ukrajině slíbil, že zvýší dodávky munice ruským silám na Ukrajině. Podle agentury Reuters to vyplývá, ze záběrů, které dnes zveřejnilo ruské ministerstvo obrany.

Na videozáznamu zveřejněném ministerstvem na telegramu je vidět Šojgua, jak předsedá setkání s vysoce postavenými vojenskými důstojníky, včetně Gerasimova. Šojgu ve videu říká svým kolegům, že Rusko podnikne kroky ke zvýšení dodávek munice vojákům na frontě.

Šojgu v posledních měsících čelil ostré kritice ze strany zastánců tvrdé linie ruského tažení na Ukrajině - včetně Jevgenije Prigožina, šéfa žoldnéřské skupiny wagnerovci, kteří ho obviňovali z nedostatečného zásobování vojsk na frontě municí.