Do Divoké soutěsky ve Hřensku vyjely lodičky, převozník láká na romantiku

foto Zahájení turistické sezony ve Hřensku na Děčínsku s provozem lodiček na řece Kamenici, které kvůli následkům loňského rozsáhlého požáru v Národním parku České Švýcarsko plují jen z dolního přístaviště v Divoké soutěsce v režimu okružní jízdy, 1. dubna 2023, Děčínsko. Převozník Tomáš Sabol (vpravo) veze první turisty na lodičce.

Hřensko (Děčínsko) - Navzdory dešti se dnes dopoledne postupně vypravila asi dvacítka turistů do Divoké soutěsky ve Hřensku na Děčínsku. Na zahájenou plavbu na lodičkách se lidé vydali v pláštěnkách a podle úsměvů na tvářích i v dobré náladě, zjistila na místě ČTK. Převozník Tomáš Sabol láká na romantiku, podle něj je zájem prozatím nízký, a tak se může výletníkům poštěstit, že budou mít pramici jen pro sebe.

Fotogalerie

Sezonu ve Hřensku v národním parku České Švýcarsko loni předčasně ukončil rozsáhlý lesní požár, který vypukl 24. července. Kromě oblasti Pravčické brány zasáhl i Hřensko a osady Mezní Louka a Mezná, kde shořely tři domy. Edmundova soutěska bude celou letošní sezonu kvůli nebezpečí pádu stromů a kamenů po požáru uzavřená. Starosta Hřenska Zdeněk Pánek ČTK řekl, že ho situace mrzí. Sanační řešení se zatím hledají. Obec je na provozu Edmundovy soutěsky finančně závislá, mezi lidmi je kvůli jednoduššímu přístupu oblíbenější a také je delší.

"Musíme se smířit s tím, že tentokrát to bude v redukované formě. Návštěvníci sejdou z Mezné nebo z Hájenek na Mezní můstek, potom se vydají na dolní přístaviště a pojedou pramicí nahoru," uvedl Pánek. Okružní jízda trvá asi 20 minut. Ještě před třemi lety mohli lidé vystoupit na horním přístavišti, které je kvůli kůrovci a teď i požáru uzavřené. Podle starosty bude vstup opět umožněn zřejmě příští rok. Opravy vyjdou asi na 11 milionů korun.

Za jízdu po mírném zdražení dospělí zaplatí 100 korun, děti a senioři polovinu. Převozníci se střídají, Sabol převáží výletníky 15 let. Projížďku doplňuje výkladem a odpovídá i na zvídavé dotazy. Divoká soutěska podle něj získala své jméno kvůli rázu krajiny, který není tak uspořádaný jako je tomu v Edmundově soutěsce.

Lidé se letos nedostanou ani na Gabrielinu stezku, také ji poškodil požár. Správa národního parku proto přišla s alternativní trasou po Mlýnské cestě mezi Mezní Loukou, Třemi prameny a Pravčickou bránou. Ústecký kraj plánuje také zavedení tzv. shuttle busů, které budou jezdit mezi Růžovou a Meznou přes Hřensko a Mezní Louku a budou zajišťovat spojení obou nástupních míst do Divoké soutěsky.

Do Hřenska se dnes vypravili i cizinci, a to zejména Němci. V jindy plném centru obce však dnes bylo téměř prázdno. Také na běžně plných parkovištích byl dostatek volných míst. Turisté si tak mohou užít Pravčickou bránu, atraktivní stezky, ojedinělé pohledy na spáleniště i Divokou soutěsku v klidu, bez front a tlačenic.

Požár se rozšířil na plochu o rozloze 1060 hektarů a byl nejrozsáhlejším lesním požárem v ČR. Policie požár vyšetřuje jako obecné ohrožení.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 11°C

Celá předpověď