Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Brazílie a Čína učinily první kroky k obchodování v místní měně

Brazílie a Čína ve středu podnikly první kroky k zavedení dvoustranného obchodu v místních měnách, jak oznámila Agentura na podporu exportu a investic (Apex) jihoamerické země.

První dvě dohody o zavedení tohoto mechanismu byly podepsány během brazilsko-čínského hospodářského semináře, který se konal v Pekingu za účasti zástupců obou zemí a přibližně 500 podnikatelů.

  • brazilie-a-cina-ucinily-prvni-kroky-k-obchodovani-v-mistni-mene
  • brazilie-a-cina-ucinily-prvni-kroky-k-obchodovani-v-mistni-mene

První dohoda stanoví, že brazilská banka BBM, kterou kontroluje čínská Bank of Communications (BoCom), se připojí k systému CIPS (China Interbank Payment System), který je alternativou mezinárodního systému Swift v asijské zemi.

"Očekává se snížení nákladů na obchodní transakce přímou výměnou mezi reálným kurzem a jüanem" a BBM bude "prvním přímým účastníkem tohoto systému v Jižní Americe", uvádí se v prohlášení společnosti Apex.

Podobně bylo dohodnuto, že brazilská pobočka Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) "bude nyní působit jako clearingová banka pro jüany v Brazílii".

Chile a Argentina mají s ICBC podobné dohody o získání čínských úvěrů na zlepšení infrastruktury. "Snížení omezení pro používání jüanu má za cíl dále podpořit dvoustranný obchod a usnadnit investice s jüanem," dodal Apex.

Hlavní partneři

Čína nedávno podepsala podobné dohody se Saúdskou Arábií a Ruskem v naději, že zvýší podíl jüanu na světovém obchodu, který se v současnosti odhaduje na 2 %.

Tatiana Rosito, tajemnice pro mezinárodní vztahy na brazilském ministerstvu financí, na závěr semináře uvedla, že tento první krok umožňuje větší předvídatelnost směnných kurzů a snižuje transakční náklady.

Semináře, na kterém bylo podepsáno 18 dohod v různých oblastech, se zúčastnili také brazilský ministr zemědělství Carlos Fávaro a náměstek čínského ministra obchodu Guo Tingting.

Setkání bylo součástí programu souběžně s oficiální návštěvou, kterou měl v asijské zemi uskutečnit brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva, který svou cestu na poslední chvíli zrušil kvůli zápalu plic.

Čína je od roku 2009 největším obchodním partnerem Brazílie a jedním z hlavních zdrojů investic na brazilském území. V roce 2022 dosáhl obchodní tok mezi oběma zeměmi rekordní hodnoty 150,5 miliardy USD.

Překlad CFP!

Zdroj: https://epocanegocios.globo.com/estadao/noticia/2023/03/brasil-e-china-avancam-em-acordo-para-comercio-sem-o-uso-do-dolar.ghtml

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře