Rusové mají na Ukrajině ztráty i kvůli alkoholu, uvedl Londýn

foto Ilustrační foto - Ruští vojáci během bojů na neupřesněném místě Ukrajině na snímku ruského ministerstva obrany, 21. března 2023.

Londýn - Konzumace alkoholu je jednou z významných příčin ruských ztrát v bojích na Ukrajině. Ve svém dnešním příspěvku na twitteru to uvedlo britské ministerstvo obrany. Za více než rok války bylo podle něj zraněno nebo zabito na 200.000 Rusů, důvodem jsou vedle přímých bojů také neopatrné zacházení se zbraněmi, dopravní nehody, nepřízeň počasí nebo právě alkohol.

"Je extrémně vysoký počet incidentů, zločinů a úmrtí spojených s konzumací alkoholu příslušníky ruských jednotek nasazených (na Ukrajině)," uvádí Londýn s odkazem na ruský zpravodajský kanál na komunikační platformě telegram.

"Ruští velitelé pravděpodobně považují hojně rozšířenou konzumaci alkoholu za obzvláště škodlivou pro efektivitu bojových operací," dodává Londýn. Zároveň ale připomíná, že pití je časté i u většinové ruské společnosti a dlouho bylo tiše trpěno jako součást armádní kultury a to i během bojových operací.

Od začátku ruské útočné války proti Ukrajině zveřejňuje britské ministerstvo obrany denně aktuální informace o průběhu války. S odvoláním na informace zpravodajských služeb chce britská vláda čelit ruskému narativu. Moskva naopak viní Londýn z cílené dezinformační kampaně, píše agentura DPA.

Při ruském ostřelování Kosťantynivky zahynuli tři lidé, šest utrpělo zranění

Při ruském ostřelování Kosťantynivky na východě Ukrajiny dnes zahynulo nejméně šest lidí, dalších osm utrpělo zranění. Informoval o tom na telegramu šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. V předchozí bilanci hovořil o třech mrtvých.

"Rusové provedli masivní ostřelování města Kosťantynivka," uvedl Jermak na sociální síti twitter. Fotografie zveřejněné Jermakem ukazovaly částečné zničení budov a krátery po explozích. "Bylo poškozeno 16 bytových domů, osm soukromých domů, mateřská škola, budova Kosťantynivské státní daňové inspekce, plynové potrubí, tři automobily," dodal později šéf prezidentské kanceláře na telegramu.

Podle Jermaka ruské síly při útoku použily kazetovou munici, kterou řada států zakazuje. Reuters nemohl toto tvrzení nezávisle ověřit. Kazetové bomby vybuchují ještě ve vzduchu a rozpadají se na menší nálože, které se rozptýlí v širokém okolí, což může představovat značné nebezpečí pro civilisty. Ukrajina ani Rusko úmluvu o zákazu kazetové munice nepodepsaly.

Kosťantynivka, kde před válkou žilo asi 70.000 lidí, se nachází pouhých 20 kilometrů západně od Bachmutu, epicentra tvrdých bojů trvajících již nejméně osm měsíců.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

8°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 8°C

Celá předpověď