První výzvy na přeshraniční projekty ČR a Slovenska budou podle ministrů v dubnu

foto Společné jednání členů slovenské a české vlády, 3. dubna 2023, Trenčín, Slovensko. Český místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a slovenská ministryně investic, regionálního rozvoje a informatizace Veronika Remišová.

Trenčín - První výzvy na financování přeshraničních projektů z dotačního programu Interreg Slovensko - Česko budou vypsány v dubnu, celkový rozpočet programu je 107 milionů eur (2,5 miliardy korun). Novinářům to dnes řekli český ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a jeho slovenská kolegyně Veronika Remišová během společného jednání vlád obou zemí. Program se týká podpory projektů například v oblasti ochrany klimatu a rozvoje cestovního ruchu.

"Programy Interreg se osvědčily jako dlouhodobý oblíbený nástroj podpory rozvoje území i v českém pohraničí," řekl Bartoš.

Na české straně program zahrnuje území Zlínského, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje, na Slovensku do něj patří Trenčínský, Trnavský a Žilinský kraj.

"Obě země mají společné problémy. Proto spojujeme síly, abychom je společně řešili. Ve spolupráci s našimi českými partnery nejdříve vyhlásíme šest výzev za 62 milionů eur," uvedla Remišová, která je vicepremiérkou a ministryní investic, regionálního rozvoje a informatizace.

Podle Remišové peníze z projektu jsou vyhrazené kromě jiného pro oblast životního prostředí, zmírňování dopadů klimatické změny, ochranu památek, ale i na spolupráci samospráv a dalších institucí.

V předchozím rozpočtovém období 2014-2020 bylo podle dřívějších údajů slovenského ministerstva investic v programu Interreg SK-CZ podpořeno 151 projektů a investice dosáhly 106 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy korun). Šlo například o rekonstrukci 115 památek a vybudování či zmodernizování 157 kilometrů cyklostezek.

boa jmk jrm

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je úterý 28. května 2024

Očekáváme v 21:00 11°C

Celá předpověď