Hory plní tisíce lyžařů. Podmínky jsou někde nejlepší v sezoně

Podmínky k lyžován jsou podle provozovatelů tuzemských skiareálů dobré, na mnoha místech je hodnotí dokonce jako nejlepší v sezoně. Na sjezdovkách je přírodní i technický sníh a otevřeny jsou i níže položené areály. Na své si přijdou také běžkaři, vybírat si mohou z desítek kilometrů upravených stop. Ti, kteří by chtěli do Jizerských hor, musí ale ode dneška do neděle počítat s omezením kvůli Jizerské 50. Na start všech jejích závodů se postaví přes 9000 lyžařů.

V Krkonoších a Jeseníkách podle horské služby setrvává lavinové nebezpečí, nicméně kleslo z třetího na druhý stupeň z pětibodové škály. Malé lokální laviny a sesuvy sněhu hrozí po vydatném sněžení také v Beskydech. Lyžaři, skialpinisté a snowboardisté by se tam měli vyvarovat pohybu ve volném terénu. Záchranáři také varují před pohybem pěších v terénu, hrozí jim uvíznutí v hlubokém sněhu.

V Krkonoších, kde je na hřebenech 100 až 150 centimetrů sněhu, jsou v provozu větší i menší střediska. Perfektní podmínky avizuje Špindlerův Mlýn, SkiResortu Černá hora - Pec, Harrachov či Rokytnice nad Jizerou. Provozovatelé navíc využívají nynější mráz k dalšímu zasněžování.

Podobné to je v Orlických, Jizerských a Krušných horách. V Deštném bude v provozu o víkendu díky zlepšení podmínek již celý areál. Jedou také střediska v Říčkách, Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov. Z menších jizerskohorských areálů má otevřené všechny sjezdovky Černá Říčka v Desné, Josefův Důl, Rejdice i Příchovice. Na Ještědu v Liberci mají lyžaři k dispozici skoro osm kilometrů na devíti sjezdovkách. Z krušnohorských skiareálů je v provozu Telnice, Klíny nebo Bouřňák. Běžecké stopy jsou upraveny například v okolí Flájské přehrady, Dlouhé Louky a Klínů, na Cínovci a Moldavě nebo Adolfově.

Celý v provozu je také areál Sněžník v Dolní Moravě na Orlickoústecku, který nabízí i jiné aktivity než lyžování. Turisté přijíždí na visutý most, Stezku v oblacích, lanovou nebo bobovou dráhu. Na víkend připravuje kompletní zprovoznění vleků a lanovek skicentrum Buková hora a v příměstském skiareálu v Hlinsku na Chrudimsku je zavřená pouze černá sjezdovka.

Z šumavských areálů má v provozu všechny sjezdovky Lipno nebo pohraniční rakouský Hochficht. Lyžuje se také v Železné Rudě na Špičáku, v areálu Nad Nádražím - Belveder, na Samotách, vleky jezdí i na Alpalouce, Weissově louce, Goldhofu a Debrníku a Pancíři. Na lyže mohou lidé také v Nýrsku nebo Kašperských Horách. Naopak sjezdovky v Hartmanicích, v Českém lese v Sádku na Domažlicku a v Přimdě na Tachovsku v provozu nejsou.

Běžkaři mohou na Šumavě na upravené stopy v okolí Kvildy, Modravy, Zadova, Železné Rudy, Srní či Prášil. V blízkosti lipenské přehrady jsou na trasy ve Frymburku nebo v Pasečné a běžkaři dojedou i na vrchy Poledník či Březník.

V Jeseníkách lyžařská střediska v posledních dnech zaznamenávají podobně jako jiná centra vyšší návštěvnost, dáno je to nejen příznivým počasím a podmínkami, ale také jarními prázdninami. Skvělé lyžařské podmínky hlásí Červenohorské sedlo nebo Kraličák. V regionu se ale lyžuje i v níže položených areálech jako Hlubočky u Olomouce, v Kladkách na Prostějovsku nebo v Hrubé Vodě.

Nejlepší podmínky za celou zimu jsou podle provozovatele areálu v Bílé na Frýdecko-Místecku Jaroslava Vrzguly také v Beskydech. "Je to ideální. V posledních dnech vyšlo i počasí," řekl. Běžkaři mají upravené trasy na Pustevnách, vyrazit mohou také na hřeben Javorníků, do Bílých Karpat nebo do Velkých Karlovic a okolí.

Počasí nyní přeje i lyžování na jihu Moravě. V provozu jsou tam vleky v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku, v nedaleké Olešnici nebo v Němčičkách na Břeclavsku. Tamní svah sice pokrývá umělý povrch, který umožňuje lyžování i za nepříznivého počasí, nyní je ale zasněžený.

Související

Více souvisejících

Lyžování lyžařské areály

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 2 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 4 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 5 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 15 hodinami

Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy

Nebývale chladné počasí v závěru minulého týdne odeznělo a teploty už opět stoupají do nadprůměru. Extrémy se ale v květnu nečekají, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy