UEFA vyšetřuje Barcelonu kvůli možné korupci, hrozí jí i vyloučení z Ligy mistrů

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) začala vyšetřovat Barcelonu v souvislosti s kauzou možného ovlivňování rozhodčích. Katalánskému klubu, který čelí obvinění z korupce, zpronevěry a falšování dokumentů, hrozí i vyloučení z Ligy mistrů.

Barcelona v letech 2001 až 2018 podle španělských médií převedla téměř 7,3 milionu eur na účet společnosti patřící tehdejšímu viceprezidentovi výboru rozhodčích Josému Maríovi Enríquezovi Negreirovi. Peníze klub údajně vyplácel za poradenské služby. Zástupci Barcelony i Negreira ve svých výpovědích platby přiznali, popřeli ale, že šlo o úplatky.

UEFA od dubna 2007 může potrestat kluby, kterým se v uplynulých 16 letech prokázalo ovlivňování zápasů, ročním zákazem startu v Lize mistrů. Barcelona aktuálně vede španělskou ligu o 12 bodů před druhým Realem Madrid a má už téměř jistý postup do příštího ročníku elitní pohárové soutěže.

Už v únoru předseda španělské ligy Javier Tebas vyloučil, že by "Barce" hrozil trest na sportovním poli. I kdyby se prokázala vina, případy starší tří let jsou podle směrnic promlčené. Vyloučení z LM by však pro zadlužený klub mohlo znamenat velký problém. Zatím ale nebyly zveřejněny žádné informace o ovlivnění konkrétního zápasu ve prospěch Katalánců.

Související

Barcelona přivítá na svém monumentálním stadionu Manchester United.

Evropské jaro plné velkých zápasů. Liverpool se utká s Realem, Barcelona s Manchesterem United

Tento týden se ve švýcarském Nyonu rozhodlo losem o osmifinálových zápasech Ligy mistrů a zápasech 2. kola Evropské ligy a Evropské konferenční ligy. Ani tentokrát nebude v prvních jarních vyřazovacích fázích nouze o atraktivní duely. V osmifinále milionářské soutěže se například utkají poslední finalisté této soutěže Liverpool a Real Madrid, los pak svedl k sobě i finalisty z roku 2020 Paris Saint Germain a Bayern Mnichov. Ve 2. kole Evropské ligy se pak pro změnu střetnou giganti Barcelona a Manchester United.
Fotbal, ilustrační fotografie

Bída v Řecku. Plzeň si s Olympiakosem nevěděla rady a prohrála 0:4

Po bezbrankové remíze z předešlého týdne, kdy se oba celky střetly poprvé na domácím stadionu Viktorie Plzeň, bylo jasné, že Západočechy nečeká v odvetě v Řecku nic jednoduchého. A to se nyní během tohoto úterního večera skutečně potvrdilo. Prakticky to byl pouze Olympiakos Pireus, který od začátku do konce odvetného zápasu hrozil čím dál víc a přestože oba týmy odcházely na poločasovou přestávku ještě za stavu 0:0, následná druhá půle byla tou, na kterou by svěřenci kouče Pavla Vrby nejraději co nejrychleji zapomněli. Během ní toiž dostali všechny čtyři branky a po jasném vítězství 4:0 se tak tedy z postupu do 3. předkola Ligy mistrů raduje Olympiakos. To Plzeň se přesouvá do bojů o Evropskou ligu, ve kterých se ze všeho nejdříve za týden s belgikcými Royal Antverpami.

Více souvisejících

fotbal liga mistrů Fotbal UEFA FC Barcelona

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy