Barikády, odpůrci, podporovatelé i novináři. USA čekají na historický moment, Trump si vyslechne obžalobu

Televizní štáby, zástupci tisku a desítky demonstrantů dnes dorazili k soudu v newyorské čtvrti Manhattan, kde si má americký exprezident Donald Trump vyslechnout historickou obžalobu. Podle některých reportérů bylo na místě před jeho příjezdem více novinářů než protestujících. K soudu dorazili Trumpovi fanoušci i odpůrci a v přilehlém parku docházelo ke tlačenicím či překřikování, násilnosti hlášeny nebyly.

Americká média o víkendu s odvoláním na informované zdroje uvedla, že Trump dorazí okolo 11:00 místního času (17:00 SELČ), zpravodajská společnost BBC nicméně krátce před polednem newyorského času uvedla, že exprezident z mrakodrapu Trump Tower vyjede až přibližně kolem 19:00 SELČ. Slyšení se soudcem, při kterém mu bude přečtena obžaloba, bylo na programu od 14:15.

Na Manhattanu panují kvůli obavám z nepokojů mimořádná bezpečnostní opatření, žádný masivní protest se však v souvislosti s bezprecedentním soudním jednáním nekonal. V malém parku na druhé straně ulice svolala manifestaci organizace mladých newyorských republikánů, fotografie zveřejněná na webu BBC nicméně ukazovala, že nebyl zdaleka plný.

Dopoledne přineslo několik chaotických momentů, zejména když se na místě objevila republikánská kongresmanka Marjorie Taylorová Greeneová, která patří mezi nejhlasitější Trumpovy stoupence. Politička se ocitla v obležení novinářů. Když promlouvala k přítomným, přehlušovali ji členové opačného tábora pískáním a jinými zvuky. Greeneová záhy shromáždění opustila, přičemž při odjezdu jí lidé bouchali do auta, napsal list The New York Times (NYT).

Policisté se na místě snažili oddělit Trumpovy fanoušky od jeho oponentů kovovými zátarasy. Žena s transparentem "Trump do vězení" byla v jistém momentě rychle odvedena ze sekce vyhrazené pro podporovatele exprezidenta, napsal NYT.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Donald Trump

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy