V březnu stoupl počet bankrotů firem i podnikatelů

V březnu bylo v Česku vyhlášeno 62 bankrotů společností, proti únoru o čtyři méně. Počet vyhlášených bankrotů podnikatelů stoupl meziměsíčně o 104 na 489. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK. Za letošní první čtvrtletí bylo vyhlášeno 191 firemních bankrotů, což je více než v kterémkoliv čtvrtletí loňského roku.

Zvýšil se i počet návrhů na bankrot společností, proti únoru přibyl jeden na 81. Počet návrhů na bankrot podnikatelů v březnu vzrostl o 77 na 526.

"Za stejné období v loňském roce zbankrotovalo o šest firem méně. Nedochází tedy k výraznému růstu, navíc bylo letos v prvním čtvrtletí proti stejnému období loni podáno o 21 méně návrhů na firemní bankrot, takže v příštích měsících se počet firemních bankrotů pravděpodobně příliš zvyšovat nebude,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

V březnu bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v Praze (24), v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji (po osmi). V rámci odvětví bylo nejvíce bankrotů vyhlášeno v obchodu (16) a ve stavebnictví (osm).

Březnový počet bankrotů podnikatelů je podle Kameníčkové o 60 vyšší, než byl měsíční průměr za loňský rok. "Při srovnání s předchozími roky je ale viditelné, že v březnu je počet bankrotů obvykle jeden z nejvyšších v porovnání s ostatními měsíci, takže nelze říci, že by živnostníci najednou začali ve velkém bankrotovat,“ dodala.

Nejvíce bankrotů podnikatelů bylo v březnu vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (77), v Ústeckém kraji (66) a v Praze (62). Podnikatelé, u kterých byl v březnu vyhlášen bankrot, nejčastěji působili ve stavebnictví (118) a v odvětví obchodu (95).

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 59 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy