Jablonecký kapitán Hübschman se stal nejstarším střelcem první fotbalové ligy

foto Utkání 23. kola první fotbalové ligy: FK Jablonec - 1. FC Slovácko, 5. dubna 2023 v Jablonci nad Nisou. Střelec Tomáš Hübschman z Jablonce se raduje z úvodního gólu.

Praha - Jablonecký fotbalista Tomáš Hübschman skóroval v dnešní dohrávce 23. kola první ligy se Slováckem a v 41 letech a sedmi měsících se stal nejstarším střelcem nejvyšší soutěže v samostatné historii. Dosavadní rekord držel bývalý záložník Pavel Zavadil, který se v roce 2019 trefil za Opavu v 41 letech a třech měsících.

"Z jedné stránky jsem samozřejmě rád. Ale z druhé úplně nevím, jestli to je nějaká dobrá vizitka, že jsem nejstarší. Zase každého ocenění je potřeba si vážit, i když já si více vážím těch týmových než individuálních," citoval jablonecký web Hübschmana z tiskové konference po remíze 1:1.

Zkušený defenzivní středopolař se na pár minut stal rekordmanem už v únoru, kdy se prosadil v utkání ve Vítkovicích proti Ostravě. Jeho pokus ale tečoval do sítě domácí útočník Jiří Klíma a gól byl nakonec označen jako vlastní. Na začátku března zase Hübschman neproměnil penaltu ve vítězném utkání proti Hradci Králové v jeho mladoboleslavském azylu. "Neměl jsem to v hlavě, šlo to úplně mimo mě," podotkl Hübschman.

Jablonecký kapitán se dočkal až dnes proti Slovácku. V první půli nejprve bývalý český reprezentant napálil z voleje zpoza vápna břevno. Dvě minuty po přestávce už se technickým pokusem za šestnáctkou prosadil přesně k tyči a vyrovnal na konečných 1:1.

"Měl jsem samozřejmě radost, ale šetřil jsem síly. Nebudu tady přece běhat kolečka," smál se Hübschman. "Jsem rád, že to někdy vůbec vydýchám, takže žádné velké oslavy. Navíc nejsem žádný velký střelec, abych vymýšlel na každý zápas nějakou jinou oslavu. Mně to stačí jenom takhle, ale vnitřně jsem byl spokojený, že jsme hned na začátku druhé půle vyrovnali," dodal.

Z třetího místa tabulky nejstarších střelců se Hübschman posunul do čela. Dosavadní lídr Zavadil se shodou okolností v srpnu 2019 trefil také v Jablonci, kde tehdy Opava prohrála 1:2.

Hübschman zatím neví, kolik ho rekordní zápis bude stát. "Vzhledem k tomu, že jsem pokladník, tak to nebude tak těžké. Budu mít ale proti sobě určitě silný parlament kluků. Něco to stát bude, ale určitě nebudu říkat nějaké částky," uvedl Hübschman.

Celkově si připsal šestou branku v české první lize, v níž dosud odehrál 331 utkání. I všech pět předchozích gólů v domácí nejvyšší soutěži dal bývalý hráč pražské Sparty a Šachtaru Doněck v jabloneckém dresu. Polovinu tref si připsal proti brankáři Filipu Nguyenovi.

"Je pravda, že když byl v Liberci, dal jsem mu gól. Na Slovácku taky a dnes znova. Celkem tedy tři, polovina gólů. Bavili jsme se o tom a smáli se tomu. Je to asi nějaké štěstí," řekl s úsměvem Hübschman.

Aktuálně je druhým nejstarším hráčem v české lize po kapitánovi Bohemians 1905 Josefu Jindřiškovi, který už oslavil 42. narozeniny. Na jednapadesátiletou hrající hokejovou legendu z Kladna Jaromíra Jágra mu stále hodně schází.

"No, to mám ještě co dělat. Jarda je neskutečný v jeho letech. Sám cítím, jak to někdy bolí u mě a to jsem o deset let mladší. Chápu, jak to asi musí bolet jeho," prohlásil Hübschman.

Přehled nejstarších střelců první ligy:

Hráč Věk Klub
1. Tomáš Hübschman 41 let, 7 měsíců, 1 den Jablonec
2. Pavel Zavadil 41 let, 3 měsíce, 12 dní Opava
3. Marek Matějovský 40 let, 8 měsíců, 21 dní Mladá Boleslav
4. Dalibor Slezák 39 let, 9 měsíců, 21 dní Bohemians Praha 1905
5. Milan Petržela 39 let, 9 měsíců, 0 dní Slovácko

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď