CNN: Ukrajinský protiútok se blíží. Napadnou Rusy u Bachmutu nebo na Krymu?

Ukrajinci chystají další protiofenzivu namířenou vůči ruským okupantům. Není však jasné, kde a kdy k ní dojde. Jisté však je, že Kyjev sbírá síly a vytipovává si oblasti, kde může na Rusy zatlačit. Může to být východ, ale i jih země. CNN se ve své analýze snaží shrnout všechny faktory, které budou mít na ukrajinský postup vliv.

Ukrajinský způsob boje je poslední rok víceméně stejný. Přečkat úvodní tlak Rusů, nechat své nepřátele vyčerpat jejich neustálými, a většinou neúspěšnými, výpady, a nakonec přejít z obrany do rychlého protiútoku. Většinou se jim to takto dařilo.

Když se Ukrajinci naposledy odhodlali k protiofenzivě, překvapili Rusy v Charkovské oblasti a následně je i zatlačili na jihovýchodě země natolik, že se jim podařilo osvobodit Cherson – jediné ukrajinské oblastní město, které Rusové od začátku války dobyli.

Očekává se, že s nynějším příchodem jara dojde na další tah Kyjeva. Ukrajinci posledních několik měsíců „jen“ drží pozice, a to i v místech, kde je Rusové drtí svojí artilerií a neustálými útoky. Příkladem budiž Bachmut, tedy město na Donbasu, které dnes sice Rusové z velké části ovládají, ale zcela dobyté ještě není. Především zde však podle všeho ztratili obrovské množství sil.

ČTĚTE TAKÉ: Pošlete vlhčené ubrousky a vítězství bude naše. Ruští vojáci žádají chybějící výbavu

Je ale otázka, kdy a hlavně kde k ukrajinskému útoku dojde. Současná fronta se od Charkovské oblasti až na jih ke Krymu táhne zhruba tisíc kilometrů. Ukrajinci však slibují, že k něčemu skutečně dojde. Generál Kyrylo Budanov ze zpravodajské rozvědky Ukrajiny doslova prohlásil, že se na jaře čeká „rozhodující bitva, která bude finálním střetem před koncem války“.

CNN ve své analýze tvrdí, že ze slov ukrajinského generála lze vyčíst, že se Kyjev snaží využít poslední týdny k nabrání co nejvíce sil v podobě čerstvých vojáků i techniky. Americká televizní stanice zároveň dodává, že lze určitě očekávat plno falešných signálů a dezinformací, které budou mít za cíl zmást Rusko. Jedno je však jisté – ukrajinská protiofenziva se blíží.

Brigády se západními tanky čekají na povel

Ukrajinská vojenská rozvědka má nyní za cíl zanalyzovat ruské postavení na rozsáhlé frontě tak, aby dala velení tip na nejslabší místa. Právě tam by pak Ukrajinci měli zaútočit a prolomit ruské pozice. Kromě toho pátrá také po velitelských stanovištích Rusů, logistických centrech či táborech, kde se shromažďují ruské rezervy, popsal pro CNN vysloužilý generál australské armády Mick Ryan, který velmi nedávno strávil nějaký čas právě na Ukrajině.

Podle něj si Kyjev připravil pro ofenzivu hned několik zcela nových brigád. „Budou je tvořit nejen nové západní tanky, pěchotní bojová vozidla a další věci, ale budou mít také plno ženijního vybavení,“ řekl CNN australský voják.

Jeho slova potvrzuje i analytička Kateryna Stěpaněnková z amerického Institutu pro studium války (ISW). „Ukrajinské zdroje informovaly, že formují či již zformovaly šest až devět nových brigád připravovaných pro protiútok,“ uvedla pro CNN.

Bachmut? Krym? A proč ne obojí?

Sílu pro ofenzivu by tudíž Kyjev mít měl. Otázkou zůstává, kdy se k ní odhodlá a hlavně kde ji provede. Podle Ryana je klidně možné, že se ukrajinské útočné síly, alespoň na chvíli, rozdělí. „Můžeme očekávat ofenzivní údery na mnoha různých úrovních a alespoň ve dvou, možná i více směrech,“ řekl americké stanici generál s dovětkem, že k ofenzivě může dojít na východě i jihu Ukrajiny.

Tím pádem se tak nabízí nejen tlak na Luhanskou oblast na severovýchodě Ukrajiny a Doněckou dále na východ, ale také útok na zbytek Chersonské oblasti či dokonce poloostrov Krym, který Rusové ovládají od roku 2014.

CNN doplňuje, že ačkoliv může být útok na jih rizikovější, nabízí i větší odměny. Pokud by zde Ukrajinci provedli úspěšný úder, mohlo by se jim podařit vložit klín do ruských sil a přerušit jejich pozemní koridor směřující od východu Ukrajiny až na Krym. Kromě toho se v této oblasti nachází kvalitní půda, která před válkou z Ukrajiny činila zemědělskou velmoc. Ukrajincům by se zároveň mohlo podařit získat zpět kontrolu nad Záporožskou jadernou elektrárnou či ovládnout kanál, přes který získávají Rusové na Krymu čerstvou a pitnou vodu.

Stěpaněnková ovšem varuje, že útok jen na jednu oblast by byl chybou. Nabízí se tak i protiofenziva u Bachmutu. Město v minulém týdnu navštívil jeden z ukrajinských velitelů Oleksandr Syrskyj, což by mohlo naznačovat, že si přijel prohlédnout nejen obranné postavení svých mužů, ale také se podívat na terén, kudy může vést ukrajinský protiútok. „Naším cílem je zničit tolik nepřátel, kolik je jen možné, a vytvořit podmínky vhodné pro naši ofenzivu,“ prohlásil tehdy Syrskyj.

Tagy:
válka CNN Moskva invaze Ukrajina Krym Rusko Donbas Kyjev ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Institut pro studium války Mick Ryan