Rusové postoupili blíž k centru Bachmutu. V okolí městy byly útoky podle Kyjeva odraženy

Ruské síly postoupily dále do centra Bachmutu a nejspíše zde obsadily několik významných budov, uvedl ve své pravidelné analýze situace na ukrajinském válčišti americký Institut pro studium války. V okolí obléhaného města byly útoky odraženy, hlásí ukrajinský generální štáb.

Bachmut Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská armáda během bojů v Bachmutu

Ukrajinská armáda během bojů v Bachmutu | Zdroj: Reuters

Na základě zveřejněných snímků s potvrzeným místem pořízení Institut pro studium války uvádí, že jednotky ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny zřejmě obsadily stadion, budovu vojenské prokuratury či kostel v centru Bachmutu.

Ukrajinci sestřelili další Su-25. Podle Kyjeva jde již o 306. ruský letoun od začátku války

Číst článek

Analytici rovněž citují ruské vojenské blogery, podle nichž se ruským silám podařilo prolomit ukrajinskou obranu v severní, jižní a centrální části města. Neupřesnili však, kde přesně se průlom odehrál.

Ukrajinský generální štáb v ranním hlášení oznámil, že Rusové pokračují v útocích s cílem obsadit celé město Bachmut. Intenzivní boje podle něj pokračují.

Útočné operace severozápadně a jihozápadně od Bachmutu, které měly za cíl odříznout ukrajinské obránce od zásobovacích tras, skončily podle něj neúspěchem. Již v pátek štáb připustil, že Rusové ovládli většinu města.

O východoukrajinský Bachmut svádějí ukrajinští obránci a ruské invazní síly těžké boje už půl roku. Podle západních vojenských analytiků má Bachmut spornou strategickou důležitost, kvůli délce bojů a velkým ztrátám na obou stranách však získal velký symbolický význam.

kth, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme