Přehled o válce na Ukrajině, ale i Čína a Blízký východ. V USA vyšetřují únik více než 100 tajných dokumentů

Americké ministerstvo spravedlnosti začalo vyšetřovat únik tajných amerických vojenských dokumentů, které byly zveřejněny na sociálních sítích. Uniklé dokumenty nabízejí částečný, měsíc starý přehled o válce na Ukrajině a amerických národních bezpečnostních tajemstvích týkajících se Blízkého východu a Číny. Podle tří nejmenovaných amerických představitelů, kteří mluvili s agenturou Reuters, za únikem pravděpodobné stojí Rusko či proruští aktéři.

Aktualizováno Washington (Aktualizováno: 14:08 8. 4. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přísně tajné

Americké zdroje agentury Reuters přímo uvedly, že za únikem je nejspíš Rusko nebo proruští aktéři (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

„Byli jsme v této záležitosti v kontaktu s ministerstvem obrany a zahájili jsme vyšetřování. Odmítáme poskytnout další komentář,“ uvedl v pátek mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti.

Podle analytiků mohlo uniknout více než 100 dokumentů. Plány se šíří na twitteru a na komunikační platformě Telegram, která je široce dostupná v Rusku.

Rusové postoupili blíž k centru Bachmutu. V okolí městy byly útoky podle Kyjeva odraženy

Číst článek

„My vůbec nevíme, jestli to byl únik, nebo jestli to náhodou není řízený únik,“ řekl vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr serveru iROZHLAS.cz. Pokud ale skutečně o neřízený únik šlo, průběh války vyzrazení informací z dokumentů podle něj neovlivní.

„Nejsou tam vyloženě popisy nějakých chystaných operací... Jsou tam samozřejmě věci, které by nepříteli nějakým způsobem užitečné být mohly, například počty vycvičených ukrajinských vojáků, informace o dodávkách zbraní, nicméně jsou už zastaralé, takže v tempu válku jejich hodnota rychle klesá,“ dodává.

„Pokud by to tedy opravdu únik byl a pokud by ty informace všechny byly pravdivé, pak by to nějaký omezený vliv na průběh války mít mohlo. Nepřikládal bych mu nějaký velký význam, protože teď to nejdůležitější, co se řeší, je, kdy a kde zahájí Ukrajina protiofenzivu, a v tomto smyslu, aspoň z toho, co jsem viděl, žádné nápovědy dokumenty neposkytují.“

Dokumenty týkající se Ukrajiny byly zřejmě v některých částech upraveny, podhodnocují například americké odhady zabitých ruských vojáků, což by podle analytiků mohlo naznačovat, že jde o ruskou snahu šířit dezinformace.

Na internet unikly tajné americké plány pro Ukrajinu, ze kterých může těžit Rusko

Číst článek

„Co jsem viděl, tak obsahovaly třeba slajdy s počty ztrát, a jeden slajd ukazoval docela realisticky vypadající čísla o ztrátách Rusů a Ukrajinců, a potom další, který prošel nějakou photoshopovou úpravou a ve kterém byla čísla očividně nesmyslná, která ukazovala nesmyslně vysoké ukrajinské a nesmyslně nízké ruské ztráty,“ říká Visingr.

„Takže se má za to, že tohle může být práce Rusů, kteří to upravili ve photoshopu a změnili ta čísla,“ dodává.

Americké zdroje agentury Reuters přímo uvedly, že za únikem je nejspíš Rusko nebo proruští aktéři, dodaly, že jejich hodnocení je neformální a nesouvisí s vyšetřováním úniku. Američtí představitelé hovořili pod podmínkou zachování anonymity vzhledem k citlivosti této záležitosti a odmítli o dokumentech mluvit podrobněji.

Podle Ruska je naopak cílem uniklých dokumentů zmást ruskou armádu, pokračuje Visingr. „Ruským narativem je zase to, že je to má nějakým způsobem zmást, co se týče ukrajinských schopností, že jsou tam zavádějící čísla o počtech dodávek zbraní a vycvičených vojáků,“ říká s tím, že skutečný narativ bude nejspíše jasný až po konci války.

Katherine Vašíčková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme