Válka na Ukrajině: Tvrdé boje o Bachmut podle obránců pokračují

Ukrajinské jednotky dál svádějí těžké boje o Bachmut, uvádí ukrajinský generální štáb, podle kterého ukrajinské síly odrazily ruské útoky i na dalších úsecích fronty na východě země. Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek tvrdilo, že se ruským silám podařilo odříznout ukrajinské obránce Bachmutu od posil a od možnosti ústupu, ale toto tvrzení vzápětí zpochybnila ukrajinská armáda i šéf ruských žoldnéřů, kteří jsou především zapojeni do útoku na Bachmut.

Britská vojenská rozvědka v pravidelném přehledu situace uvádí, že ukrajinské jednotky nadále brání západní část města. Čelí sice značným problémům se zásobováním, ale z pozic, kterých byly nuceny se vzdát, ustoupily spořádaně.

"Nepřítel se nevzdává svých plánů na okupaci našeho území, nehledě na značné ztráty. Nadále soustřeďuje hlavní úsilí na postup u Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky. Nejtvrdší boje pokračují o Bachmut a Marjinku," uvedlo ukrajinské velení v dnešním ranním hlášení o situaci na bojišti. Celkem Ukrajinci za minulý den odrazili 49 ruských útoků. U Bachmutu ruské síly dál útočí, pokračují těžké boje o samo město a ruské síly podnikly také útoky na křídlech, u obcí Bohdanivka a Predtečyne, ale neuspěly, dodal ukrajinský štáb.

Ruská armáda za současného stavu už nezvládá vést několik velkých útočných operací najednou a soustřeďuje se na dobytí Bachmutu, soudí analytici amerického Institutu pro studium války (ISW). Odvolávají se i na vyjádření generála Oleksije Hromova z ukrajinského generálního štábu o přesunu ruských vojsk od Avdijivky k Bachmutu, které odpovídá dřívějším hodnocením ISW.

Rusko obnovilo útoky na Bachmut a spolupráce mezi jednotkami ruské armády a žoldnéři z Wagnerovy skupiny se zlepšila, konstatuje britská rozvědka. Ukrajinská obrana stále drží západní části města, ale za uplynulých 48 hodin byla vystavena obzvláště intenzivní ruské dělostřelbě. Útočné skupiny žoldnéřů pokračují v postupu v centru města, zatímco ruské výsadkové síly vystřídaly některé jednotky wagnerovců na severním a jižním křídle operace. Ukrajinské síly čelí značným problémům se zásobováním, ale spořádaně se stáhly z pozic, ze kterých byly donuceny ustoupit, dodal Londýn.

Ukrajinská armáda mezitím odpoledne zveřejnila na facebooku video, které podle ní zachycuje pouliční boje v Bachmutu. Jsou na něm vidět příslušníci 1. mechanizovaného praporu 3. samostatné útočné brigády, uvedla. Video ukazuje ukrajinské bojovníky v ulicích místy pokrytých troskami a obklopených zdevastovanými domy. Záběry provází zvuk střelby.

Rusko od začátku války přišlo o 181.090 zraněných či zabitých vojáků, z toho o 500 za uplynulý den, a tisíce kusů výzbroje, tvrdí ukrajinské velení. Toto tvrzení nelze ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů, Moskva o svých ztrátách neinformuje.

Související

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

Více souvisejících

válka na Ukrajině Bachmut

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy