Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Ovčáčka na ČT nepustili živě: Dětinská pomsta za Zemanovy názory, tvrdí mluvčí Hradu

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček při tiskovce na Hradě
Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček při tiskovce na Hradě  (Autor: Foto Blesk - Martin Přibyl)
Autor: ČTK - 
10. března 2015
15:52

Za dětinskou pomstu za názory prezidenta Zemana považuje hradní mluvčí Jiří Ovčáček to, že Česká televize dnes nepřenášela živě jeho tiskovku. ČT však jeho kritiku odmítá: Dala pouze přednost atraktivnějšímu programu – aktuálnímu dění v Poslanecké sněmovně. Jde o pokračování střetu kvůli Zemanově ostré kritice ČT?

Miloš Zeman minulý týden tvrdě zkritizoval ČT. Televize nyní nepřenášela Ovčáčkův briefing živě, ač to v minulosti dělala. Zdůvodnění? ČT k tomu prý přistoupila proto, aby se mohla na větší ploše věnovat aktuálnímu dění v Poslanecké sněmovně. Tam se projednával energetický zákon a také rušení II. důchodového pilíře. „Před pravidelnou tiskovou konferencí prezidentova mluvčího nebyla avizována žádná důležitá sdělení. Obsahem vystoupení byl jen souhrn prezidentských aktivit minulého týdne, o nichž jsme již informovali,“ vysvětlovala mluvčí ČT Alžběta Plívová.

To, že dnes ČT Ovčáčka nepustila do vysílání živě, považuje Hrad za „dětinskou pomstu České televize za názory prezidenta republiky“. „Je třeba veřejně vyslovit otázku, že pokud bude Česká televize cenzurovat názory nejvyššího ústavního činitele, jak bude potom postupovat v případě dalších ústavních činitelů, politiků a občanů,“ uvedl Zemanův mluvčí v tiskovém prohlášení.

Podle Ovčáčka se vysvětlení nezakládá na pravdě. Nešlo podle něj jen o souhrn aktivit prezidenta z minulého týdne. Upozornil na to, že na tiskovce zazněly i informace o čtvrtečním jmenování nového ministra spravedlnosti nebo blížící se cestě hlavy státu do Libereckého kraje. Hrad nyní zvažuje další kroky, včetně možné stížnosti Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Zeman v pátek Českou televizi kritizoval za to, že údajně neplní svoji veřejnoprávní funkci. Podpořil navíc záměr, aby občané peníze určené na koncesionářské poplatky mohli věnovat na obecně prospěšné účely. ČT kritiku označila za bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávní televize, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby.

Video Přetěžovaný mluvčí Ovčáček: Prozradil výši svého platu! - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

wandzi ( 10. března 2015 19:43 )

A co ti chybí? Major Zeman? Žena za pultem? Křeslo pro hosta? Zpravodajství pod přímým dohledem KSČ?

alenam ( 10. března 2015 18:46 )

alenam ( 10. března 2015 18:44 )

Se Ovčáček nepo.... To si jako vážně myslíš, že je na to tvoje vypouštění lží někdo zvědavej?

moiaza ( 10. března 2015 18:27 )

Když už pustili do televize Havla, tak to už tam může opravdu každý.

milan1959 ( 10. března 2015 18:26 )

Zeman? To je co? Neznám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa