Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Kvůli tomuto cíli jsme sem přišli, burcuje před finále Smoleňák

Z premiérového postupu do extraligového finále v klubové historii jsou v Hradci Králové nadšení, ale uspokojení nepodléhají. Jak zdůraznil kapitán Radek Smoleňák, mužstvo Mountfieldu se na sérii proti obhájcům titulu z Třince těší a touží udělat poslední krok. Přímý přenos prvního utkání sledujte v úterý od 16:40 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 7. semifinále Vítkovice – Hradec Králové

"Je to něco, proč jsme sem před XY lety přišli. Doufal jsem, že si tady o titul zahrajeme. Jsem rád, že jsme tam, že se nám to opravdu podařilo, ale pořád si myslím, že nás čeká ještě hodně práce, abychom si mohli říct, že jsme úplně spokojení. Finále je samozřejmě hezká věc, je to úspěch pro město i pro lidi, ale tím, že jsme takhle blízko, doufám, že to zvládneme," řekl Smoleňák.

Finále proti Ocelářům bude podle jeho odhadu herně podobné, jako byla sedmizápasová bitva s Vítkovicemi v semifinále. "Myslím, že to bude zase urputné a dlouhé. Oni mají s tímhle obrovské zkušenosti, protože těch finále odehráli za poslední roky spoustu, zatímco my jsme v tomto ohledu nováčci. Bude to pro nás takové učení se za pochodu, ale já věřím té naší touze a chtíči, že ze sebe vydáme maximum," měl jasno Smoleňák.

Očekává vypjatou sérii. "V Třinci je také pár kluků, kteří za to umí vzít. Myslím, že když spolu budeme hrát hodně zápasů, tak se nějaké konflikty najdou. To snad ani nejde odehrát bez nich. Uvidíme, co všechno to finále přinese."

Kapitán Mountfieldu zároveň dobře vnímá sílu soupeře s řadou hráčů, kteří mohou sehrát klíčovou roli. "Někdy to lepí Růžovi (Martin Růžička), mají tam Marka Daňa, těch kluků je tam více. Mají to dobře seskládané. Kdykoli jsme je v základní části porazili, tak to bylo vždy tím, že to sedlo všem z celého týmu. Musíme najít úplně stejnou cestu," zdůraznil Smoleňák.

Zleva Aleš Jergl, Radek Smoleňák a Kevin Klíma oslavují gól Hradce
zdroj: ČTK autor: Taneček David

S odstupem času se ohlédl i za dramatickou sérií proti Vítkovicím. "Bylo to dlouhé a urputné, nad rámec těch sedmi zápasů se odehrálo docela dost, ale já to tak nějak od začátku tušil. Už během prvního zápasu mě napadlo a říkal jsem si sám pro sebe, že to bude vždy o jednom gólu a že série bude dlouhá. Při vedení 3:0 jsme samozřejmě věřili a chtěli to hned ukončit, ale myslím, že porazit Vítkovice 4:0 na zápasy by bylo nemožné pro jakýkoli tým v extralize, protože ten tým mají prostě dobrý," konstatoval Smoleňák.

"Jak jsem říkal už v kabině, sedmé zápasy si člověk bude pamatovat do konce života, ať dopadnou jakkoli. Myslím, že kluci, co to zažili poprvé, o tom budou vyprávět. Zůstaly nám vzpomínky, které člověk nezapomene," dodal šestatřicetiletý forvard.

Ve prospěch mužstva Mountfieldu podle něj nakonec rozhodlo, že mělo o trošku více energie. "Byli jsme o něco živější. Tak to na mě osobně alespoň působilo. Přestože jsme hráli spoustu prodloužení, tak jsme síly rozkládali na hodně kluků. A rozhodla také velká týmovost a touha tady něco prolomit a poprvé v historii si tady zahrát to finále," domníval se Smoleňák.

Euforie ve městě

Síla a energie přes náročné boje Královéhradeckým nechybí. "Jsme na tom dobře, vždyť když si to člověk vezme, tak je před námi posledních 14 dní. Víme, že delší to být nemůže. Každý má teď trošku času, aby se dal do kupy. A když jsme sem přijeli po tom posledním utkání a viděli fanoušky, kteří na nás čekali a podporovali nás, je to další energie, která vás okamžitě nabije. Člověk by před nimi hrál nejradši hned v tu danou chvíli," pousmál se Smoleňák.

"Těším se každopádně na euforii celého města, jak jsme zažili třeba v Lize mistrů, když jsme se dostali do finále. Věřím, že teď to bude ještě o něco větší," uzavřel Smoleňák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články