Podle aktuálních dat z prvního čtvrtletí letošního roku přichází mírné oživení trhu s novými byty v Praze. V mezikvartálním srovnání se podle analýzy developerských společnosti Trigema, Skanska a Central Group v prvních třech měsících roku prodalo v Praze téměř o pětinu bytů více, konkrétně 650.

„Základna byla sice opravdu nízká, ale mírné oživení je zřejmé,“ říká předseda představenstva Skanska Residential Petr Michálek.

Zvýšená poptávka jde ruku v ruce se situací na hypotéčním trhu. Po dlouhé době setrvalého růstu úrokových sazeb hypoték došlo v prvním kvartále k mírnému poklesu sazeb. A podle březnových výsledků ČBA Hypomonitor dosáhl objem poskytnutých hypoték nejvyšší úrovně od června loňského roku, kdy se trh začal citelně ochlazovat.

Ačkoli teď stále u developerů převládají klienti s vlastním kapitálem, jde o první náznak toho, že by se mohla poptávka založená na hypotékách začít vracet. „Věřme, že trend bude pokračovat. Podstatné budou hlavně další kroky České národní banky, doufáme nicméně, že inflace má svůj vrchol za sebou a začne mírně klesat,“ dodává Michálek.

Mírné oživení poptávky je patrné i v Brně, kde se trh s novými byty také zadrhl a například ve třetím čtvrtletí loňského roku se tam prodalo jen sedmdesát bytů. Z dat společnosti Trikaya teď vyplývá, že se v Brně za první tři měsíce roku 2023 prodalo 108 bytů, tedy jen o něco více než v předchozích dvou čtvrtletích. A po několika měsících mírného poklesu opět lehce narostly i průměrné ceny brněnských bytů. Aktuálně je průměrná prodejní cena zpět na 130 tisících za metr.

I v případě Prahy ceny nových bytů stále spíše stagnují. Průměrná prodejní cena je aktuálně na 152 tisících za metr čtvereční, což je meziročně nárůst o 4,3 procenta, oproti předchozímu čtvrtletí jde ale o nárůst jen o dvě desetiny procenta.

„Patrné je, že se nadále rozevírají nůžky mezi novými a staršími byty. Zatímco ceny těch nových mírně rostou, starší byty meziročně o šest procent zlevnily,“ popisuje majitel Central Group Dušan Kunovský. Podle něj jsou pozitivní signály i u cen stavebních materiálů. „Ceny se uklidňují, stále jsou ale v průměru o čtyřicet procent vyšší, než byly před dvěma lety,“ dodává.

Poměrně výrazně aktuálně stoupají ceny nájmů. Meziročně jde o sedmnáctiprocentní zvýšení a další zdražování se dá ještě očekávat. „Na nájemním trhu vzrostla cena na 407 korun za metr čtvereční měsíčně. Pravděpodobně se tam projevilo hlavně navýšení o inflaci, kterou do nájmů majitelé bytů promítli,“ shrnuje majitel investiční skupiny Trigema Marcel Soural.

Podle Sourala také stále dramaticky klesá nabídka dostupných pražských bytů, což může být problém vzhledem k tomu, jaký se očekává demografický vývoj v hlavním městě.

„Dlouhodobě bylo na trhu volných zhruba dvacet tisíc bytů, které se nabízely na primárním, sekundárním a nájemním trhu. V posledních dvou letech ale došlo k dramatickému poklesu a letos evidujeme, že na trhu je volných jen šestnáct tisíc bytů, což je oproti prvnímu čtvrtletí roku 2016 téměř o pět tisíc méně. A to je špatná zpráva pro Prahu, která kvůli tomu stagnuje,“ dodává Soural.