21. dubna zavítal do Československa papež Jan Pavel II. Havel jeho návštěvu označil za zázrak

21. dubna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Jan Pavel II. (Foto: Profimedia)

21. dubna 1990 přiletěl papež Jan Pavel II. na návštěvu do Československa. Byla to první cesta papeže od příchodu křesťanství do našich zemí. Mnoho lidí bralo jeho příjezd jako symbol toho, že je komunistická totalita v nenávratnu. Pojďme se na tento významný moment podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Prezident Václav Havel pozval papeže Jana Pavla II. do Československa v den svého zvolení 29. prosince 1989. To, že papež přistál v Ruzyni čtyři měsíce od pozvání, byla bezprecedentní záležitost. Papežské cesty se totiž plánovaly na dva roky dopředu. Jenže Jan Pavel II. měl smysl pro symboliku a dobře si uvědomoval význam návštěvy střední Evropy, donedávna připoutané k Moskvě. Šlo mu o podporu změň, k nimž docházelo.

Návštěvu věřícím sliboval Jan Pavel II. už v roce 1979, kdy pobýval ve svém rodném Polsku. Tehdy to ale nebylo možné, protože papež komunistický režim přirovnal k náhrobnímu kamenu, který hermeticky uzavíral přístup k církvi v Čechách i na Slovensku. Až po 11 letech mohl svůj slib splnit a přijet do druhé exkomunistické země východního bloku. Velkou zásluhu na celé akci měl Tomáš Halík, který pracoval v Římě. Chuť navštívit Čechy měl i sám papež. Věděl, jak zafungovala jeho cesta do Polska, kdy uprostřed totality povzbudil své krajany. První kroky na letišti mířily k Václavu Havlovi, který mu srdečně tiskl ruku. Stranou nezůstal ani pražský biskup či předseda federálního shromáždění Alexander Dubček. Václav Havel hovořil o návštěvě papeže Jana Pavla II. necelý půlrok po sametové revoluci jako o zázraku.

Jan Pavel II. nejdříve zamířil na symbolické místo u chrámu sv. Víta, kde se setkal s církevními představiteli i tělesně postiženými. První den odpoledne pak odsloužil mši svatou na Letenské pláni, kde přišlo půl milionu lidí. Není tajemstvím, že papež zvládl mši v češtině. Jediným mínusem bylo chladné a deštivé počasí. Následující den se Jan Pavel II. přesunul na Moravu, na mši na Velehrad se sjelo asi 350 tisíc poutníků. Byli to nejen Češi a Slováci, ale Poláci, Rakušané a věřící z dalších zemí. Papež poté odsloužil bohoslužbu také na bratislavském letišti. O pět let později v květnu 1995 se Jan Pavel II. do již samostatného Česka vrátil. Navštívil Prahu a Olomouc.

Celkem Jan Pavel II. do Čech zavítal čtyřikrát. Papež na svých cestách navštívil přes 100 zemí na téměř všech kontinentech. Nebyl jen v Antarktidě. Jako první z papežů navštívil také synagogu v Římě.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme