Stoltenberg: Všechny země NATO se shodly, že Ukrajina se v budoucnu stane členem Aliance

Všechny země NATO se shodly na tom, že Ukrajina se jednou stane členem Severoatlantické aliance. V pátek o tom informoval generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Dodal, že hlavním cílem je nyní soustředit se na to, aby Ukrajina zvítězila nad Ruskem.

Aktualizováno Ramstein (Aktualizováno: 12:35 21. 4. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg | Foto: Heiko Becker | Zdroj: Reuters

„Všichni členové NATO se shodli, že Ukrajina se stane členem Aliance, nyní je ale hlavním cílem vítězství Ukrajiny,“ prohlásil Jens Stoltenberg.

Podle něj bude nezbytné, jakmile skončí válka mezi Ukrajinou a Ruskem, aby byl Kyjev vojensky dostatečně silný. Takové vojenské odstrašení je podle Stoltenberga cestou, jak může Ukrajina předejít dalšímu případnému napadení.

Koordinace dalších dodávek zbraní na Ukrajinu je podle Stoltenberga nyní důležitější než otázka členství v NATO. „Tohle je nyní opotřebovávací válka a opotřebovávací válka se mění ve válku logistickou,“ řekl.

Stoltenberg se rovněž vyslovil pro pokračování debaty o tom, zda Ukrajině předat stíhačky západní konstrukce. Ukrajina doposud získala proudové stroje ze sovětské éry, má ale veliký zájem o americké stíhačky F-16.

Schůzka se Zelenským

Generální tajemník NATO se ve čtvrtek sešel během neohlášené návštěvy Kyjeva s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ten přitom naléhal na přizvání Ukrajiny do Aliance.

Zelenskyj po jednání se šéfem NATO naléhal na přizvání Ukrajiny do Aliance. Bude se to řešit v létě

Číst článek

Podle Stolteberga se tato otázka bude probírat na červencovém summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu, kam byl Zelenskyj pozván.

Kreml v reakci zdůraznil, že jedním z cílů „speciální vojenské operace“, jak Moskva nazývá invazi do sousední země, je nepřipustit vstup Ukrajiny do NATO. „V opačném případě by to vytvořilo vážné, významné nebezpečí pro naši zemi, pro její bezpečnost,“ prohlásil mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury Interfax.

Ukrajina, která se od loňského února brání ruské ozbrojené agresi, požádala o urychlené přijetí do Aliance loni 30. září.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme