Lípa svobody z České Třebové je prvním stromem na světě, který si na svou údržbu bude vydělávat sám

Strom po zásahu Foto: Ing. Martin Tušer

Strom po zásahu Foto: Ing. Martin Tušer

Strom před zásahem Foto: Ing. Martin Tušer

Lípa svobody v České Třebové se stane prvním stromem na světě, který si na svou péči bude vydělávat sám. Historický strom byl vybrán pro pilotní projekt národního programu spolku Urban Tree Offset Initiative (UTOI), který vyvinul unikátní systém samofinancování pro vzrostlé a senescentní stromy.

Cílem programu spolku je zajistit pro města, obce a další majitele vzrostlých stromů formou nového druhu uhlíkových kreditů finanční zdroje na podporu a péči o vzrostlé a senescentní stromy tak, aby se staly zcela novým dodatečným úložištěm uhlíku. Nově získané finanční zdroje budou využívány výhradně na péči o vybrané stromy, k čemuž budou všichni účastníci projektu smluvně zavázáni. Délka každého projektu bude minimálně pět let. Po tuto dobu nesmí dojít k pokácení stromu, který bude do projektu zařazen. Výběr vhodných jedinců je proto klíčový. Nové uhlíkové kredity mají za cíl spojit zejména lokální firmy v účinném boji s klimatickou změnou.

„Projekt vítáme a vidíme v něm potenciál. Pokud se tento pilotní projekt osvědčí, můžeme v budoucnu zapojit i další skupiny městských stromů v České Třebové, které budou pro program vhodné,“ říká starosta města Zdeněk Řehák.

Výsledkem projektu UTOI by měly být zdravé a vitální vzrostlé stromy ve městech, které budou schopny díky nové péči dodatečně ukládat uhlík, který by bez tohoto podpůrného programu jinak neuložily. Do programu se mohou přihlásit všichni majitelé vzrostlých stromů, tedy obce, města, správci komunikací, zoologické či botanické zahrady, ale například i golfová hřiště, univerzitní kampusy, školy nebo hřbitovy. Již brzy budou moci velké stromy přihlásit i majitelé lesních porostů. Spolek chce i lesníkům ukázat, že zachování vzrostlého stromu v lese má pro ně význam a přinese jim větší zisk než jeho prodej na palivo.

„Pro boj s klimatickou změnou využijeme toho, co máme všichni k dispozici, co před námi stálo celé věky, jen jsme si toho nevšimli, protože je to tak prosté a jednoduché,“ říká prezident spolku Urban Tree Offset Initiative (UTOI) Ing. Martin Tušer.

Projekt zaujal již také v Evropě. Spolek Urban Tree Offset Initiative (UTOI) se sídlem v obci Přívrat u České Třebové byl odbornou porotou The Arch nominován mezi 100 projektů z 18 zemí světa pro záchranu planety. Projekt The Arch má za cíl zviditelnit konkrétní řešení zmírňující důsledky klimatické změny i znečišťování životního prostředí. Evropské inovativní projekty vybírala komise sestavená z členů European Business and Innovation Centre Network (EBN).

Seznam 100 evropských řešení, která mezi sebou budou v projektu The Arch nyní soutěžit a v červnu 2023 budou prezentována před Evropským parlamentem, naleznete zde: https://www.the-arch.eu/2023/03/15/100-solutions-pour-accelerer-la-transition-ecologique/

Kdo si uhlíkové kredity Lípy svobody v České Třebové koupil a kolik si strom vydělal na svou péči pro první pětileté období? To se dočtete v sekci „otázky a odpovědi“ zde: https://www.utoi.cz/pro-media

Tiskové oddělení spolku Urban Tree Offset Initiative (UTOI)

e-mail: media@utoi.cz

www.utoi.cz, www.utoi.ngo

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-příroda-ovzduší-správa-klima-UTOI

Oblast
Pardubický (pu)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Služby, cestovní ruch
Zemědělství, životní prostředí
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.