Analytici tvrdí, že Ukrajinci překročili Dněpr, Kyjev to nepotvrdil. Rusové hlásí postup u Bachmutu

Americký Institut pro studium války uvedl, že ukrajinské jednotky provedly úspěšný výsadek na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti. Velení ukrajinské armády to ale nepotvrdilo. Ruské síly tvrdí, že ovládly další území v Bachmutu, kde pokračují ve snaze získat plnou kontrolu nad městem. S odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí to v neděli napsala agentura Reuters.

Sledovali jsme online Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský voják v Bachmutu

Ukrajinský voják v Bachmutu | Foto: Anna Kudriavtseva | Zdroj: Reuters

Překročení Dněpru? 

„Je to poprvé, kdy institut pozoroval spolehlivé geolokované snímky ukrajinských pozic na východním břehu řeky, spolu s vícezdrojovými ruskými zprávami o trvalé přítomnosti Ukrajinců,“ uvedl institut na twitteru.

Americká organizace uvedla, že ukrajinské jednotky pronikly k vesnici Oleški na levém břehu Dněpru u Chersonu a obsadily několik ostrovů v deltě tohoto veletoku. Záběry zveřejněné ruským blogerem 22. dubna ukazují, že ukrajinské síly zaujaly pozice na levém břehu řeky, ačkoli nebylo jasné, „v jakém měřítku nebo s jakými záměry“, uvedl institut.

Šéf okupační správy Chersonské oblasti, kterou Rusko zčásti kontroluje, Vladimir Saldo popřel zprávu amerického think tanku.

„Na levém (východním) břehu řeky Dněpr není žádné nepřátelské opěrné stanoviště...naše armáda toto území zcela kontroluje,“ napsal Saldo na telegramu.

Mluvčí ukrajinského jižního velitelství Natalija Humenjuková zprávu nepotvrdila, ani nevyvrátila a vyzvala k „informačnímu klidu“, aby byla zajištěna operační bezpečnost. 

Humenjuková řekla, že překonat tak mohutnou řeku jako je Dněpr, není jednoduchá práce. „Když frontová linie probíhá podél tak širokého a mohutného toku, je třeba se obrnit trpělivostí,“ dodala. 

Článek pokračuje pod online reportáží.

Humenjuková také upozornila na hrozící nebezpečí – podle jejích informací získalo Rusko další drony Šahíd z Íránu a bude jimi testovat pozice ukrajinské protivzdušné obrany.

Situace u Bachmutu

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že vojáci zajistili další dva bloky v západních okresech Bachmutu a že letecké jednotky poskytují posily na severu a jihu.

Největší evropská pozemní bitva od druhé světové války. Zvuky bojů z Bachmutu jsou slyšet dnem i nocí

Číst článek

Majitel a šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin prohlásil, že jeho jednotky kontrolují 80 procent Bachmutu. Kyjev opakovaně popřel tvrzení, že jeho síly jsou připraveny se stáhnout. Agentura Reuters není schopna zprávy z bojiště nezávisle ověřit.

Bitva o Bachmut se změnila v jeden z nejkrvavějších střetů během 14 měsíců trvající války. Východoukrajinské město je téměř zcela zničeno dělostřeleckým ostřelováním a boji, které se v něm odehrávají.

Rusko tvrdí, že dobytí Bachmutu mu umožní další ofenzivy na východě Ukrajiny. Pokud uspějí, budou moskevské síly pravděpodobně čelit ještě větším bitvám o nedaleká města Kramatorsk a Slovjansk.

ČTK, mdo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme