Lídři EU se na červnovém summitu vrátí k otázce vztahů s Čínou, oznámil Michel

foto Ilustrační foto - Předseda Evropské rady Charles Michel, 18. ledna 2023. 

Brusel - Přístup Evropské unie k Číně bude jedním z bodů diskuse šéfů států a vlád zemí Evropské unie na summitu na konci června. Oznámil to dnes předseda Evropské rady Charles Michel, aniž by uvedl další podrobnosti. Oznámení přišlo za diplomatické roztržky vyvolané vyjádřením čínského velvyslance ve Francii, který zpochybnil svrchovanou pozici států vzešlých z rozpadu Sovětského svazu, některé jsou přitom nyní členskými zeměmi unie.

Evropský blok dlouhodobě hledá jednotnou pozici k Číně tváří v tvář její rostoucí ekonomické i vojenské síle a ve světle jejího partnerství s Moskvou v době trvající ruské agrese proti Ukrajině. Prezidenti a premiéři sedmadvacítky o věci diskutovali loni v říjnu, žádné závěry, které by udávaly kurz vztahů s Pekingem, ale nepřijali. Michel po summitu prohlásil, že EU nesmí být ve vztahu k Číně naivní, ale měla by se zároveň vyvarovat permanentní konfrontace.

"Politika EU vůči Číně bude na agendě naší červnové Evropské rady," uvedl dnes na twitteru šéf unijních summitů. "Ministři zahraničních věcí tuto diskusi připraví pod vedením vysokého představitele (šéfa unijní diplomacie) Josepa Borrella," stojí dále v jeho příspěvku. Zasedání Evropské rady je na programu 29. a 30. června.

Michel oznámení učinil ve chvíli, kdy Borrell a šéfové diplomacie unijních zemí odsuzovali páteční vyjádření čínského velvyslance v Paříži. Lu Ša-jie v rozhovoru s televizí LCI zpochybnil svrchovanost zemí jako je Ukrajina, které získaly nezávislost po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Velvyslanec zároveň odmítl říci, že poloostrov Krym anektovaný Ruskem náleží podle mezinárodního práva Ukrajině.

Slova vyvolala pobouření zejména v Kyjevě a v pobaltských zemích v kontextu čínské snahy vystupovat neutrálně v souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině. Postoj Pekingu k válce je při tom jen jedním z mnoha prvků, které se do debat o vztazích s EU promítají, vedle napětí kolem Tchaj-wanu nebo evropské závislosti na čínském průmyslu. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová minulý týden v Evropském parlamentu uvedla, že EU by měla pracovat na omezování rizik ve vztazích s Čínou, ovšem potřebuje zachovat partnerství v ekonomice a vědě.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 22.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je středa 22. května 2024

Očekáváme v 03:00 16°C

Celá předpověď