Hokejisté se sešli v Brně už i s kapitánem Červenkou a třemi posilami z NHL

foto Sraz české hokejové reprezentace v přípravě na MS a zápasy Euro Hockey Challenge s Rakouskem, 24. dubna 2023, Brno. Vlevo trenér hokejové reprezentace Kari Jalonen.

Brno - Čeští hokejisté se sešli v Brně na třetí týden přípravy před mistrovstvím světa v Rize a Tampere už i s kapitánem loňského bronzového týmu Romanem Červenkou z Rapperswilu, který bude nosit 'céčko' na dresu i letos. Nechyběly tři posily z NHL a čtyři hráči poraženého semifinalisty extraligy Pardubic. V úterý doplní tým také brankář Marek Langhamer z Ilvesu Tampere a v pátek brankář Karel Vejmelka z Arizony. Ve čtvrtek čeká svěřence Kariho Jalonena duel Euro Hockey Challenge ve Vídni proti Rakousku a v sobotu odveta v Brně.

Jako první posily ze Severní Ameriky se do přípravy zařadili beci David Jiříček se Stanislavem Svozilem z Columbusu a útočník Martin Kaut ze San Jose. Z Pardubic pozval Jalonen s asistenty Liborem Zábranským starším a Martinem Eratem obránce Tomáše Dvořáka, Jana Košťálka a útočníky Tomáše Hyku a Lukáše Sedláka. Forvard Dominiku Kubalík z Detroitu se zařadí až příští týden v Brně před Českými hrami.

Červenka se po sezoně, která s Rapperswilem skončila před měsícem po čtvrtfinálovém vyřazení ve švýcarské lize s Zugem, dohodl s Jalonenem podobně jako loni na pauze. "Mluvil jsem s Červusem hned, jak mu skončila v klubu sezona. Dohodli jsme se, že si trošku odpočine. Potom začal trénovat ve Švýcarsku a teď v Praze. Teď se připojil a samozřejmě víme, že máme v šatně dobrého lídra a kapitána," řekl novinářům Jalonen.

Sedmatřicetiletý nejproduktivnější i nejužitečnější hráč loňského MS se chce co nejrychleji dostat do zápasové tempa na šampionát, který začne v pátek 12. května duelem se Slovenskem. "Po dlouhé době na tréninku s týmem, takže jsem se dobře zpotil. Dobrý trénink, je příjemné být zpátky v české kabině. Nějakou dobu jsem zůstal s rodinou ve Švýcarsku, syn chodí do školy, takže nemohou přijet do Čech a minulý týden jsem se vrátil zpátky do Prahy. Tak jsem párkrát trénoval na ledě a jinak na suchu pořád. Uvidíme, jak to půjde," podotkl Červenka.

Čeští hokejisté dosud sehráli v přípravě v Euro Hockey Challenge čtyři zápasy. Porazili Německo v Kasselu 6:2 a ve Frankfurtu nad Mohanem 5:1 a Slovensko v Ostravě 5:1 a 3:2 po samostatných nájezdech. Před šampionátem je čeká ještě pět utkání: po dvojzápase s Rakušany se utkají na Českých hrách s Finskem, Švédskem a Švýcarskem.

"Je skvělé, že jsme zase v plné práci. Mámě několik nových hráčů v kádru, musíme s nimi být trpěliví. S některými hráči, jako je Kaut či Svozil, musíme pracovat individuálně, aby poznali náš systém hry. Zápas je ve čtvrtek, takže na to máme čas," řekl Jalonen.

Zároveň s generálním manažerem Martinem Havlátem zjišťuje možnosti dalších posil ze zámoří. Na farmě Arizony v Tucsonu skončila sezona obránci Ronaldu Knotovi. "Martin Havlát ho bude kontaktovat a uvidíme," řekl Jalonen. Střelec Martin Frk ze záložního týmu St. Louis Springfieldu se podle Jalonena k týmu nepřipojí. Sleduje také vývoj finále extraligy mezi Třincem a Hradcem Králové. "Ale jména říkat nebudu," doplnil finský kouč.

Při absenci Langhamera a Vejmelky zůstává v tréninku brankář Dominik Pavlát, který doplnil Šimona Hrubce. Český tým trénoval ve složení Jordán, D. Jiříček, Kempný, Kundrátek, T. Dvořák, Košťálek, S. Svozil, Zámorský, Kučeřík, Ščotka, Němeček - Smejkal, M. Špaček, Červenka - Chlapík, R. Horák, Tomášek - Sobotka, L. Sedlák, Hyka - Lenc, Černoch, M. Kaut - O. Bránek, M. Kovařčík, H. Zohorna - Flek.

Nominace českých hokejistů na zápasy EHCh proti Rakousku ve Vídni (27. dubna) a v Brně (29. dubna):

Brankáři: Dominik Pavlát (Plzeň; 1 zápas), Šimon Hrubec (Curych/Švýc.; 29), Marek Langhamer (Ilves Tampere/Fin.; 12), Karel Vejmelka (Arizona/NHL; 10),

obránci: Jan Ščotka (36 zápasů/1 branka), Radek Kučeřík (7/0), Tomáš Kundrátek (všichni Kometa Brno; 95/11), Tomáš Dvořák (16/1), Jan Košťálek (oba Pardubice; 15/3), Michal Kempný (67/6), David Němeček (oba Sparta Praha; 15/1), David Jiříček (18/3), Stanislav Svozil (oba Columbus/NHL; 1/0), Petr Zámorský (Plzeň; 73/2), Michal Jordán (Rapperswil-Jona/Švýc.; 105/5),

útočníci: Roman Horák (66/12), David Tomášek (40/10), Vladimír Sobotka (všichni Sparta Praha; 53/9), Ondřej Beránek (32/4), Jiří Černoch (oba Karlovy Vary; 32/7), Tomáš Hyka (32/7), Lukáš Sedlák (oba Pardubice; 16/5), Filip Chlapík (20/3), Michael Špaček (oba Ambri-Piotta; 43/6), Jiří Smejkal (51/9), Hynek Zohorna (oba Oskarshamn/Švéd.; 71/9), Jakub Flek (Kometa Brno; 55/12), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.; 179/48), Michal Kovařčík (Jukurit Mikkeli/Fin.; 8/0), Martin Kaut (San Jose/NHL; 9/1), Radan Lenc (HV 71/Švéd.; 49/10).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď