NENECHTE SI UJÍT: Přivítejte s ornitology tažné ptáky. Blíží se Vítání ptačího zpěvu
Vlaštovka. Foto: CC0
Co se chystá

Ústecký kraj – Na oba prodloužené víkendy si mohou milovníci přírody v Ústeckém kraji naplánovat naučnou procházku do přírody s Českou společností ornitologickou. Vítání jarního ptačího zpěvu patří k největším koordinovaným akcím svého druhu u nás.

Pod vedením zkušených ornitologů můžete vnímat návrat ptačího zpěvu do naší krajiny i krásu jarní přírody. Nejvíce akcí je po celé republice nachystáno v rozmezí plus mínus týden od první květnové neděle.
Vítání ptačího zpěvu probíhá většinou formou vycházek do probouzející se jarní přírody, a to doslova, protože začátek většiny akcí je naplánován na brzké ranní hodiny, kdy ptáci nejvíce zpívají. A věřte, že stojí za to si přivstat.

Během vycházky ukazují vedoucí exkurzí, co kde létá a zpívá, povídají o určování ptáků, o jejich životě a ochraně. Na mnoha místech jsou exkurze doprovázeny i u veřejnosti velmi oblíbenými ukázkami kroužkování ptáků, kdy mají účastníci možnost prohlédnout si opeřence zblízka a dozvědět se současně o kroužkování mnoho zajímavostí. Jinde organizátoři zpestřují své akce přednáškami, výstavkami peří, různými hrami a soutěžemi pro děti, ukázkami a kontrolami ptačích budek, návštěvami záchranných stanic živočichů apod.

Opravdu přivstat si musejí ti, kteří zavítají do ZOO Ústí nad Labem. Sraz je v neděli 30. dubna už v 5 hodin, a to u dolního vstupu do ZOO. Pro návštěvníky je připravena tradiční procházka dolní částí zoologické zahrady, ukázky odchytu a kroužkování ptáků a hlavně poslech a pozorování ptáků. Ti, kdo si rádi přispí, mohou přijít na „druhé kolo“, sraz pro spáče je naplánován na 6:30 taktéž u dolního vstupu. Prohlídku vede Václav Beran (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 731 407 839).

Jako druzí se vydají pěvce sledovat ornitologové s veřejností na Písečný vrch u Bečova, a to v pondělí 1. května. Sraz je v 8 hodin na polní cestě vedoucí k Písečnému vrchu u Bečova ze severu. Čeká je vítaní ptačího zpěvu na jednom z nejkrásnějších stepních kopců na Lounsku. Naplánováno je i kroužkování ptáků. Akci pořádá ČSO ve spolupráci s Oblastním muzeem v Lounech. Akci vede Mirek Bažant (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 734 570 333).

Následně v sobotu 6. května se do okolí Roudnice nad Labem vydají zájemci pod vedením Stanislava Chvapila (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.). Sraz je 7 hodin na okraji mostu na Karlově náměstí v Roudnici nad Labem.
Týž den je následují přírodovědci pod vedením Jaroslava Bažanta (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.), a to v Mostě. Sraz v sobotu 6. 5. je v 8 hodin na zastávce MHD Čepirohy. Ornitologická vycházka je cílena na ptáky v rekultivované krajině.

V Ústeckém kraji Vítání ptačího zpěvu uzavírá nedělní vycházka duchcovskou přírodou, kterou pořádají členové ČSO a Bílinské přírodovědné společnosti. Sraz je na parkovišti u Penny v Duchcově. Vycházka bude spojena s pozorováním a určováním ptactva podle vzhledu i zpěvu. V závěru bude předvedena ukázka kroužkování ptáků. Vycházku povede Martina Hanzlíková (702 622 970), Pavel Vít a Tadeáš Serafin.

Vítání ptačího zpěvu pořádá v České republice ČSO (ve spolupráci s dalšími organizacemi i jednotlivci), a navazuje tak na tradici založenou v roce 1983 v Birminghamu pod názvem Dawn Chorus Day, kde místní ornitologové přišli s nápadem přivítat vždy první neděli v květnu ptačí zpěv. Později byla převzata řadou národních partnerů sdružení BirdLife International. V letošním roce dobrovolníci pro zájemce připravili více než 110 vycházek. 

V letošním roce se vycházky konají v rámci projektu Okřídlení sousedé, podpořeným grantem Norských fondů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru