Hlavní obsah

Kam se jet líbat na Prvního máje? Na Máchovy schody, do sakurové aleje, na Petřín či Špilberk

Foto: Mariia Korneeva, Shutterstock.com

Foto: Mariia Korneeva, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi české tradice a nedovedete si představit 1. května bez polibku pod rozkvetlou třešní? V České republice máme naštěstí řadu míst, kde si lásky čas opravdu užijete. Která jsou ta nejkrásnější?

Článek

Většině Čechů sice lidové zvyky mnoho neříkají, ale na polibek pod rozkvetlou třešní nezapomínají. Důvodem je možná přání dívek a žen zůstat krásné a přitažlivé po celý následující rok, což jim má právě tato tradice zajistit. Pokud se totiž něžné pohlaví na Prvního máje polibku nedočká, uschne. Kam tedy vyrazit na prvomájovou líbačku?

1. Litoměřice – město K. H. Máchy

Genius loci, protože právě tady básník Karel Hynek Mácha žil. Krásné náměstí s domy a podloubíčky, hora Radobýl a hrad Házmburk ho podle všeho inspirovaly k tvůrčímu psaní. Nejsymboličtějším místem pro prvomájovou pusu ve městě jsou Máchovy schody, kousek od městského divadla, které je jedním z nejstarších městských divadel v Čechách a nese jméno podle slavného básníka. Po nich pak sejdete až k domu Na Vikárce, kde nenapravitelný romantik Mácha žil. Sice jen pouhých 40 dnů, ale dodnes se tu můžete seznámit s jeho životem. Jaký asi byl autor Máje? Romantik, snílek, bouřlivec, žárlivec, tulák, básník, malíř, herec, extravagantní introvert, filozof, právník… To zjistíte na místě.

2. Vyhlídka Máj u skalního kaňonu

Najdete ji na vysoké skále, přímo nad bývalými Svatojánskými proudy, dva kilometry od obce Teletín ve středních Čechách. V minulosti tak byl označován úsek řeky Vltavy mezi obcemi Štěchovice a Slapy, kde řeka protékala hlubokým skalnatým údolím a tvořila peřeje. Této části Vltavy se obávali všichni voraři, kteří tudy dopravovali dřevo do Prahy. V roce 1943 byly Svatojánské proudy zatopeny Štěchovickou přehradou a tím došlo i k definitivnímu ukončení voroplavby, a vznikla tak překrásná vyhlídka. Z ní je pravděpodobně ten nejkrásnější pohled na řeku Vltavu a při západu slunce tu zjihne i ten největší tvrďák. Vltava zde protéká hlubokým skalním kaňonem a vytváří nádherný přírodní unikát - podkovu. Vyhlídka Máj je celoročně volně přístupná po žluté turistické stezce z obce Teletín.

3. Sakurová alej v Chudenicích

Sakurová alej na okraji Chudenic v okrese Klatovy láká v době kvetení – od poloviny dubna do poloviny května – stovky lidí, kteří tu obdivují nádherné květy. Koruny stromů se totiž každoročně promění v obrovské růžové pugéty. Toto místo je jako stvořené pro májový polibek. Jen málokdo dnes ví, že tato alej má své jméno. Říká se jí Alej mládí a vznikla před 36 lety. Tehdy byly odumírající třešně nahrazeny novou výsadbou sakur - rostlinami s nejdelším šlechtitelským rodokmenem. Odhaduje se, že v Japonsku se sakura pěstovala a šlechtila ještě před obdobím Heian (794–1185 př. n. l.). V první fázi byl park osázen dvaceti sakurami, o jedenáct let později k nim přibylo dalších čtyřicet. Dnes je v aleji šedesát sakur a každá má své jméno. Neláká vás objevit v ní na Prvního máje i to své?

4. Petřín jako prvomájová klasika

Nejpopulárnější místo v Praze, kde si zamilovaní dávají na Prvního máje rande, je Petřín. Stromy a keře tu začínají kvést už začátkem dubna a vyhlídky zase nabízejí překrásné pohledy na historické centrum metropole. Projít a políbit se mezi více než 2 100 ovocnými stromy můžete v Růžovém sadu nebo v Seminářské zahradě či na Nebozízku. Nejoblíbenější způsob, jak se na vrch Petřína dostat, je nejstarší pozemní lanovkou u nás, která měří 510 metrů. Nejtypičtějším bodem Petřínského vrchu je od nepaměti Petřínská rozhledna. Veřejnosti slouží už 132 let. Petřínský vrch je protkán také 18 podzemními štolami, z nichž je štola XXII dokonce přístupná. Můžete v ní zhlédnout výstavu fotografií z podzemní Prahy. A pak je tady ještě jedno místo, které byste neměli minout - zrcadlové bludiště, kde se nachází celkem 35 obyčejných a 15 zkreslujících zrcadel.

5. Pohádkový hrad Křivoklát

Hrad ve středních Čechách je pro prvomájový polibek jako stvořený pro všechny, kteří milují pohádky. Pokud by se totiž rozdávala cena za místo, kde se jich natáčelo nejvíc, byl by to právě on. A není divu. Křivoklát je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých knížat a králů. Najdete tu celou škálu architektonických stylů, které vedou od Přemyslovců až po současnost. Počátky osídlení dokonce sahají až do doby kamenné. Za panování Přemysla Otakara II. byl dokončen rozsáhlý a velkolepý královský hrad, jenž byl výrazně přestavěn za vlády Václava IV. a později za Vladislava II. Jagellonského. A tak není divu, že o objekt mají filmaři zájem. Objevil se v pohádkách Honza málem králem, Jak se budí princezny, Jak si zasloužit princeznu, Sůl nad zlato, Třetí princ, Tři veteráni, Anděl Páně nebo Dívka na koštěti. Svou pohádku si tady můžete napsat i vy.

6. Hrad Špilberk - to je špica

Bez hradu Špilberk by nebylo Brno. Jeho hradby a podhradí mají podobnou atmosféru jako pražský Petřín. Přestože tu sochu básníka Karla Hynka Máchy nenajdete, líbají se tu nejen na Prvního máje desítky, možná i stovky zamilovaných. Hrad byl založen ve druhé polovině 13. století moravským markrabětem (a později i českým králem) Přemyslem Otakarem II. V polovině 17. století se stal mohutnou barokní pevností, která byla několikrát bez úspěchu obléhána. Známé kasematy byly později upraveny na obávanou věznici. Také Špilberk si oblíbili filmaři. Natáčel se tu například film Trhala fialky dynamitem nebo Hypnotizér. Místo patří k vyhledávaným lokacím, kde žije i kultura. Pokud máte čas den před Prvním májem, můžete sem vyrazit na čarodějnice. Špilberk je prostě špica, jak o něm říkají Brňáci.

7. Rozkvetlé třešně v Hradci Králové

Nejstarší a nejoblíbenější park ve městě Hradec Králové v Jiráskových sadech je pro prvomájovou pusu tou správnou volbou. Najdete ho při soutoku řek Labe a Orlice. Jeho nejstarší část vznikla už v roce 1868. Tehdy ale nebyl přístupný veřejnosti. Chodili do něj jen vysocí důstojníci se svými rodinami, a proto by mu více seděl název generálský. Dodnes tu jsou zbytky opevnění, kterému se říká Tunýlek lásky, a když jím projdete, ocitnete se v nejkrásnější části – v rozáriu a alpiniu. V parku najdete také četné vzácné dřeviny, hudební pavilon nebo dřevěný kostelík sv. Mikuláše z počátku 16. století. Od roku 1934 zdobí sady bronzové sousoší milenců znázorňující soutok Labe a Orlice, k poctě Jiráskova Bratrstva zde stojí také památník v podobě pamětní desky s podobiznou Aloise Jiráska.

8. Zámek Červená Lhota

Pokud se vydáte do jižních Čech, nemusí být vaším cílem jen notoricky známý zámek Hluboká. Nedaleko Jindřichova Hradce najdete malebnou Červenou Lhotu – místo pro první květnový den jako stvořené. Renesanční vodní zámek ze 14. století je krásný uvnitř i zvenku. Původně se ale Červená Lhota nejmenoval. Tento název se objevuje až od počátku 17. století, podle barvy zámku. Podle pověsti ji získal, když čert unesl nevěřící zámeckou paní, kterou na zámek přivedl rytíř Kába, a její krev pokryla stěny nesmazatelnou barvou. Také zdejší zámek patří k těm pohádkovým u nás. Natáčely se tu například pohádky Zlatovláska, O zatoulané princezně, O kráse a štěstí či Princezna na hrášku.

9. Zámek Valeč a Braunovy sochy

Zámek Valeč na Karlovarsku leží na úpatí zalesněných Doupovských hor a má nejkrásnější barokní zahradu v Čechách. Zvláštní atmosféru totiž dotváří rozeseté sochy po trávníku od Matyáše Bernarda Brauna. V parku najdete také barokní skleník jako z dobové anglické detektivky. Zahradnictví se skleníky zde vzniklo už v době baroka, kdy na místě těch dnešních stály skleníky dřevěné. V nich se pěstovaly citronovníky a pomerančovníky. Skleník se dělil na tři části – studený, teplý a palmový. Všechny tři části pak byly mezi sebou odděleny příčkami. A stojí tu i letohrádek. Původně barokní stavba byla doplněna o vyhlídkovou věž, terasu a balkony. V přízemí je sál s velkým krbem a bohatými nástropními malbami znázorňujícími čtvero ročních období. A pokud se vám tu bude líbit, můžete si tu užít nejen prvomájový polibek, ale přímo na zámku i prvomájovou noc. V jedné z budov se totiž lze ubytovat.

10. Zámek Loučeň a království květin

Víte, že myšlenky, vzkazy nebo city můžete vyjádřit také prostřednictvím květin? A myslíte si, že květomluva se týká jen lásky? Na všechny otázky najdete odpověď třeba právě 1. května na loučeňském zámku v okrese Nymburk. Romantickou barokní památku s původními interiéry obklopuje rozlehlý anglický park, ve kterém si užijete zábavné putování „Za květinami celého světa“ a dostanete dárek od zámecké květinové víly Jiřinky. A při té příležitosti se tu i políbíte. Potom se můžete vydat do jednoho z dvanácti bludišť a labyrintů. A pokud se rozhodnete pro prohlídku zámku, pak vás doprovodí například kněžna.

11. Údolí Plakánek v Českém ráji

Proč má tak krásné údolí pochmurné jméno Plakánek? Jedna z pověstí říká, že v něm bydlel uhlíř, který pálil dřevo na uhlí a z kouře lidé jen slzeli. Je tady ale ještě jedna, drsnější verze: chudou dívku svedl hradní úředník, což nezůstalo bez následků. Ubohá dívka novorozence zaživa zahrabala v údolí a dítě tu plakalo. Nenechte se ale zmást názvem ani pověstmi. Tohle romantické místo v Českém ráji, které není tak známé jako Prachovské skály, zřícenina Trosky nebo hrad Kost, má rozhodně co nabídnout a za romantický prvomájový výlet s polibkem určitě stojí. A jak se tam dostanete? Dvěma směry: po žluté turistické značce od hradu Kost nebo po modré od Vesce. Místo, které je ideální pro zamilované turisty.

Načítám