V Chersonu si ruský útok na hypermarket vyžádal nejméně tři mrtvé

foto Dům v Záporoží zničený při nočním ruském ostřelování Ukrajiny, 3. května 2023

Kyjev - Rusko v noci na dnešek ze vzduchu zaútočilo na Kyjev, už potřetí za posledních šest dní. Oznámily to úřady ukrajinské metropole, podle kterých ruská armáda vyslala nad Kyjev bezpilotní letouny. Všechny drony nad Kyjevem se podařilo sestřelit, podle předběžných údajů nejsou hlášeny žádné oběti ani škody, píše se v prohlášení. Rusko vyslalo drony na cíle i jinde na Ukrajině. Protivzdušné obraně se podařilo sestřelit 21 z 26 dronů, jimiž ruské síly útočily, uvedla Unian s odvoláním na ukrajinské vzdušné síly. V Chersonu na jihu Ukrajiny zemřeli nejméně tři lidé a pět dalších utrpělo zranění, když ruské síly zasáhly jediný fungující hypermarket ve městě.

Nad Kyjevskou oblastí a metropolí se letecký poplach rozezněl dnes po půlnoci, informovala Unian s tím, že v hlavním městě se ozývaly exploze. "Tentokrát na Kyjev útočily pouze drony," uvedl v prohlášení šéf vojenské správy Serhij Popko, podle kterého zafungovala protivzdušná obrana a všechny bezpilotní letouny nad metropolí zničila.

Ve město Dnipro na jihovýchodě Ukrajiny zasáhl dron Šáhed-136 administrativní budovu, uvedl server Ukrajinska pravda. V budově vznikl požár, který se už podařilo uhasit. Další škody nebo oběti z místa hlášeny nejsou.

Sirény se v Kyjevě rozezněly i minulý pátek, kdy Rusko podniklo sérii vzdušných úderů na Ukrajinu. Před možnými útoky se musel v krytu schovat i český prezident Petr Pavel, který ukrajinské hlavní město navštívil spolu se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Rusko loni v únoru zaútočilo na Ukrajinu. S pravidelnými rozsáhlými vzdušnými útoky na ukrajinská města a infrastrukturu začala Moskva loni na podzim.

V Chersonu si ruský útok na hypermarket vyžádal nejméně tři mrtvé

V Chersonu na jihu Ukrajiny zemřeli nejméně tři lidé a pět dalších utrpělo zranění, když ruské síly zasáhly jediný fungující hypermarket ve městě. Podle agentury Unian o tom informoval ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Místní správa krátce předtím vyhlásila v tomto městě poblíž frontové linie zákaz vycházení, který má platit od pátku.

"Podle aktuálních informací jsou tři mrtví a pět raněných. Jde o zaměstnance a návštěvníky centra. Všechny záchranné složky jsou na místě a poskytují lidem pomoc," citovala Unian prohlášení Klymenka ze sociální sítě Telegram.

Cherson na několik měsíců ovládly ruské síly, než se z něj v listopadu loňského roku stáhly a zaujaly pozice na druhém břehu řeky Dněpr. Od té doby na město pravidelně podnikají vzdušné útoky.

Ve středu místní správa vyhlásila ve městě zákaz vycházení. Ten bude platit od pátečních osmi hodin večer místního času do pondělních šesti hodin ranních. Během této doby bude zakázáno pohybovat se v ulicích města a Cherson bude uzavřen pro vjezd i výjezd, informoval na telegramu šéf místní vojenské správy Oleksandr Prokudin. Opatření zdůvodnil chystanou policejní operací.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je sobota 20. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 6°C

Celá předpověď