Výbava na jarní rodinný výlet – co si sbalit na cestu?

Datum publikace: 04.05.2023

Kategorie: Novinky na trhu | Zdraví a výživa | Rodiče a děti | Tip na výlet

Jaro je skvělý čas na rodinné výlety, protože po zimě se konečně můžeme těšit na slunce a teplejší počasí. Ale při plánování výletu je důležité myslet i na to, co si s sebou sbalit, aby vám nic nechybělo. V tomto článku vám nabídneme několik užitečných tipů, jak se připravit na jarní rodinný výlet.

Vhodné oblečení je základ

Oblečení je důležité vybírat podle počasí a typu výletu. Pokud vyrážíte za turistikou, je dobré sáhnout po pohodlném a praktickém oblečení, které neomezuje při pohybu. Pokud se chystáte na výlet do přírody, může se hodit mít s sebou i náhradní oblečení, zejména pro děti. Důležité je zvolit sportovní obuv, která je pohodlná a vhodná pro chůzi a aktivní pohyb. Doporučujeme také přibalit si s sebou teplé oblečení, protože i když je na jaře teplo, v horách nebo v lese může být chladno.

Svačiny na cestu

Jednou z věcí, které by vám rozhodně neměly chybět, je svačina. A to jak pro případ hladu, tak pro rozptýlení dětí. Pokud vyrážíte na delší výlet, je vhodné sbalit více jídla, a počítat s tím, že po cestě nebude možnost se občerstvit v restauraci nebo nakoupit další zásoby. Vybírejte takové svačiny, které jsou zdravé a zasytí, ale také jsou skladné a praktické s sebou. Děti mají v oblibě různé ovoce a zeleninu (nakrájejte předem na malé kousky a uzavřete do krabičky), vhod přijdou i müsli tyčinky a třeba sušené maso. Pro větší hlad je pak dobré mít připravené sendviče nebo třeba toasty. Malým dětem vezměte praktické příkrmy v kapsičkách, které jsou připravené přímo ke konzumaci. Samozřejmostí je pak zásoba nápojů a to jak čisté vody (využijete i na případnou potřebu umytí rukou), tak třeba ovocného džusu nebo čaje.

Lékárnička a první pomoc

Lékárnička je na výletě velmi důležitá, protože nikdy nevíme, co se může stát. Je dobré s sebou vzít léky na bolest hlavy, trávení, dezinfekci, ale třeba i náplasti či léky na alergii. Výbava lékárničky může být individuální podle věku dítěte a jeho potřeb. Je to však v každém případě významná nezbytnost na výlet. Nezapomeňte na toaletní papír a vlhčené ubrousky – ty můžete vyjmout z velkého balení a vzít s sebou zabalené v igelitovém sáčku jen pár kousků. Také vždy přibalte pár igelitových sáčků. Nikdy totiž nevíte, na co se budou po cestě hodit – můžete do nich sbírat různé suvenýry z přírody, využít je na zbytek svačiny nebo jako obal pro mokré oblečení apod.

Pro případ deště

Pokud přemýšlíte, co sbalit dětem, neměli byste nikdy zapomenout na pláštěnku. V jarním období nás může překvapit déšť téměř kdykoliv. A promoknout na výletě rozhodně nepatří mezi ty nejlepší zážitky. Deštník patří do města, na výletě vám dost dobře neposlouží.

Nezapomeňte na zábavu

Zabránit tomu, aby se dítko nudilo, může být velmi složité i na výletě. Proto byste neměli zapomenout na nějaké zábavné hry. Můžete s sebou sbalit třeba karty, různé kapesní hry, míč či frisbee a podobně. Výlet do přírody představuje skvělou příležitost se zabavit, a přitom se něco naučit – můžete třeba společně poznávat zvířata či rostliny, které potkáte. Je důležité najít si vhodnou zábavu, která bude bavit celou rodinu.

Ochrana před slunečními paprsky

Už na jaře mohou být sluneční paprsky poměrně silné, proto je důležité se chránit. Sebe i dítko byste měli namazat krémem na opalování za každého počasí a ročního období. A krém nezapomeňte vzít i do batohu (stačí s sebou vzít opalovací krém pro děti, který můžete použít i vy). Nezapomínejte ani na ochranu očí – sluneční brýle přijdou vhod, zejména pokud je krásný jasný den. Pokud tedy zvažujete, co s sebou na výlet, nezapomeňte ani na tyto zdánlivé drobnosti – předejdete tak zdravotním problémům.

Proti nepříjemnému hmyzu

Na jaře začíná být aktivní hmyz, především komáři a klíšťata. Proto by ve vaší výbavě na výlet neměl chybět repelent. Nejlepší je samozřejmě ošetřit se repelentem již doma, ale na dlouhých výletech je dobré produkt znovu aplikovat, abyste byli opravdu chráněni po celou dobu výpravy.

Výlet s rodinou je skvělou příležitostí k relaxaci a načerpání nových zážitků. Abyste si ho mohli užít naplno, je důležité dobře zvážit, co si s sebou zabalíte. Se správnou výbavou můžete celý zážitek zpříjemnit sobě i dětem.

Seznam toho, co nezapomenout na výlet

  • Náhradní oblečení
  • Jídlo
  • Pití – včetně čisté vody
  • Lékárnička
  • Toaletní papír a vlhčené ubrousky
  • Pláštěnka
  • Zábava (karty, míč, knížka do dopravního prostředku)
  • Pokrývka hlavy a opalovací krém
  • Sluneční brýle
  • Repelent

Zdroj obrázku: Studio Romantic / Shutterstock.com

Komentáře