Pavel věnoval Zelenskému při své návštěvě pistoli. Symbol hrdinství, vysvětlil

Český prezident Petr Pavel daroval ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému ručně rytou pistoli CZ 75 z edice Řád Bílého lva. Ruská žoldnéřská Vagnerova skupina se kvůli nedostatku munice údajně stáhne od ukrajinského Bachmutu. V pátek to oznámil šéf uskupení Jevgenij Prigožin. Rusko zahájilo masivní útok pomocí dronů. Uvedl to ukrajinský generální štáb ve své pravidelné ranní zprávě s tím, že 18 z nich se obráncům podařilo zničit. K explozím došlo také v Kyjevě.

Prezident Petr Pavel daroval svému ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému při dubnové návštěvě Ukrajiny ručně rytou pistoli CZ 75 z edice Řád Bílého lva. „V únoru 2022 Rusko tvrdě narazilo na nezlomnost ukrajinského lidu. Od začátku jim v boji pomáhají i české zbraně. Na znamení respektu k hrdinství jsem prezidentovi Zelenskému předal legendární CZ 75 sériového čísla 22. Edice Řád Bílého lva vystihuje odvahu, se kterou stojí v čele svého národa,“ napsal na Twitter.

Zbraň vyrobil závod Česká zbrojovka v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku. V tiskové zprávě to v pátek sdělili zástupci skupiny Colt CZ Group SE, do níž Česká zbrojovka patří. Ukrajinu navštívil Pavel v pátek 28. dubna ve společnosti slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry katastrofální exploze. Ukrajinci u Marjinky demolují jeden ruský obrněnec za druhým

Ruská žoldnéřská Vagnerova skupina k 10. květnu stáhne od ukrajinského Bachmutu své jednotky do týlových táborů a pozice předá ruskému ministerstvu obrany. Prohlásil to v pátek na Telegramu šéf uskupení Jevgenij Prigožin, který si už dříve ostře stěžoval na nedostatečné dodávky munice pro své síly. Rusko se snaží východoukrajinský Bachmut obsadit už řadu měsíců.

„Ruská federace nadále používá taktiku teroru. V uplynulých 24 hodinách zahájila masivní útok na naše území pomocí íránských bezpilotních letounů Šáhid, z nichž 18 bylo našimi obránci zničeno,“ uvedl generální štáb na svém Facebooku s tím, že Rusové útočili mimo jiné na Kramatorsk či Záporoží. Tvrdé boje pokračují také v oblasti Bachmutu.

V Kyjevě se ve čtvrtek večer ozvaly exploze, informovaly agentury Reuters a AFP. V metropoli i v Kyjevské oblasti platí protiletecký poplach. Tamní správa sdělila, že ve městě jsou aktivní systémy protivzdušné obrany.

Ukrajina věří, že její chystaná protiofenziva bude úspěšná a že získá zpět Ruskem okupovaná území. Na tiskové konferenci v Haagu to uvedl Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že Rusko je na bitevním poli demoralizované a že režim ruského diktátora Vladimira Putina nemá podporu veřejnosti. Zelenskyj také podle agentury Reuters prohlásil, že s „takovými lidmi“ nehodlá o ničem vyjednávat.

Supermarket s potravinami, čerpací stanice, železářství, nádraží i křižovatka. Rusko během středy zasypalo Cherson bombami a zasáhlo místa, kde se lidé často pohybují. Ukrajinské úřady zveřejnily velmi brutální snímky, které ukazují následky ruského teroru. Některé fotografie jsou skutečně jen pro silnější povahy.

Počet mrtvých se neustále zvyšuje. Zelenskyj ve středu informoval, že si ruské útoky v Chersonu vyžádaly 21 obětí a 48 zraněných. „Všichni jsou civilisté. Za jeden neúplný den a v jednom regionu,“ upozornil.

Tagy:
válka útok Ukrajina on-line drony Volodymyr Zelenskyj Rusko Vagnerova skupina Bachmut Jevgenij Prigožin