Zůstanou vagnerovci v Bachmutu? Máme slíbeno vše, co potřebujeme, tvrdí Prigožin

Máme slíbeno tolik střeliva a zbraní, kolik budeme potřebovat. Ve svém novém příspěvku na Telegramu to řekl šéf ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Zdá se tedy, že vagnerovci budou pokračovat v demolici ukrajinského Bachmutu, který se okupanti již několik měsíců snaží obsadit. Prigožin přitom ještě v pátek varoval, že vzhledem k nedostatku munice se z tohoto doněckého města k 10. květnu stáhne. Zároveň sprostě nadával zástupcům nejvyššího ruského vedení.

„Bylo nám řečeno, že můžeme v Bachmutu jednat tak, jak uznáme za vhodné. Máme slíbeno tolik střeliva a zbraní, kolik budeme potřebovat, abychom mohli pokračovat v dalších akcích,“ prohlásil Prigožin na Telegramu. Záznam této řeči se začal šířit i na Twitteru. Prigožin nepřímo potvrdil, že Vagnerova skupina bude v bojích u Bachmutu pokračovat.

Ruské ministerstvo obrany podle Prigožina pověřilo generála Sergeje Surovikina, aby fungoval jako prostředník mezi Vagnerovou skupinou a ruským vedením. Surovikin velel ruskému krvavému tažení na Ukrajině několik měsíců, než převzal celkové velení náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rvačka delegátů. Rus s Ukrajincem se do sebe pustili kvůli vlajce, video obletělo svět

Mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj podotkl, že ruské síly mají munice „víc než dost“. Rusové podle něho za uplynulý den v oblasti Bachmutu podnikli 489 dělostřeleckých útoků. „Tak vypadá hlad po munici?“ ptá se Čerevatyj. Prigožinova vyjádření považuje za snahu odvést pozornost od těžkých ztrát, které vagnerovci u Bachmutu utrpěli poté, co jejich velení do bojů nasadilo velké počty žoldnéřů.

Velitel vagnerovců ještě před pár dny tvrdil, že se jeho žoldnéři stáhnou ze zmíněného doněckého města k 10. květnu. Krátce předtím se v jiném videu zveřejněném na Telegramu tvrdě opřel do šéfa resortu obrany Sergeje Šojgua a zmíněného Gerasimova. Oběma mužům sprostě nadával právě kvůli nedostatku dodávek munice.

Zároveň Prigožin přiznal katastrofální ruské ztráty u Bachmutu. „Šojgu a Gerasimov jsou zodpovědní za desítky tisíc mrtvých a zraněných,“ kritizoval.

Mlýnek na maso a zápalné bomby

Rusko se snaží obsadit Bachmut už řadu měsíců. Bitva o toto východoukrajinské město je vzhledem ke své povaze známá také jako „mlýnek na maso“. Jde o vůbec nejkrvavější střet od začátku ruské invaze v únoru 2022. Kvůli ruskému bombardování a pouličním bojům z Bachmutu nezbylo téměř nic.

Rusové údajně začali Bachmut ostřelovat zakázanými fosforovými bombami a zápalnou municí. Vyplývá to alespoň z hlášení ukrajinských sil speciálních operací (SOF) i ministerstva obrany. Ukrajinci zveřejnili letecké záběry z Bachmutu, podle kterých se zdá, že v rozbombardovaném doněckém městě během páteční i sobotní noci vypukl gigantický požár.

Použití dělostřelecké munice s bílým fosforem je považováno za válečný zločin. Vytváří rychle se šířící požáry, které lze těžko uhasit. Nelze nezávisle ověřit, zda Rusko v Bachmutu skutečně používá přímo zbraně na fosforové bázi, může také jít o určitou formu zápalné munice, jejíž užití ve městech a jejich okolí mezinárodní právo rovněž zakazuje.

Tagy:
válka vojáci Ukrajina zbraně Sergej Šojgu Rusko Donbas munice Vagnerova skupina Valerij Gerasimov fosfor Doněcká oblast Bachmut Jevgenij Prigožin fosforové bomby