Čistý zisk ČEZ v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 60 pct na 10,8 mld.

foto Čistý zisk ČEZ v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 60 pct na 10,8 mld.

Praha - Začátek letošního roku znamenal pro energetickou firmu ČEZ výrazný propad zisků, z loňského zisku však zřejmě letos akcionáři dostanou rekordní dividendu. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě. Čistý zisk ČEZ letos v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 60 procent na 10,8 miliardy korun a provozní zisk před odpisy (EBITDA) o 26 procent na 32,5 miliardy Kč. Hlavně provozní zisk podle analytiků zaostal za očekáváními. Akcionáři ČEZ se letos pravděpodobně mohou těšit na rekordní dividendu, vedení firmy navrhlo vyplatit z loňského vysokého zisku 117 korun na akcii. Akcionáři by při schválení návrhu dividendy dostali asi 63 miliard korun, z toho stát 44 miliard. Ministerstvo financí, hlavní akcionář ČEZ, už oznámilo, že nebude navrhovat vyšší dividendu.

V roce 2022 dosáhla společnost ČEZ za celý rok rekordního čistého zisku 80,7 miliardy korun. Očištěný čistý zisk, ze kterého se počítá dividenda, pak činil 78,4 miliardy korun.

Za poklesem zisků na začátku tohoto roku stála podle společnosti kromě vysoké srovnávací základny také mimořádná zdanění. Vláda loni zavedla daň z neočekávaných zisků a mimořádné odvody z nadměrných tržeb, které mají pokrýt náklady na opatření související s prudkým růstem cen energií. "Náklady na odvody z nadměrných tržeb výroby přesáhly deset miliard korun a daň z neočekávaných zisků činila devět miliard korun. Za celý rok 2023 očekáváme odvody z těchto mimořádných opatření ve výši 30 až 40 miliard," uvedl finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

Na běžných daní z příjmů letos firma odvede státu dalších až 30 miliard Kč. "S ohledem na mimořádná zdanění tržeb a zisků energetických firem předpokládáme, že skupina ČEZ letos odvede českému státu na dividendách, daních z příjmů a odvodech z tržeb výroby více než 100 miliard korun," řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. "Historicky nejvyšší dividendu, stejně jako výnosy z mimořádné daně i odvodů tržeb pro výrobce elektřiny společnosti ČEZ, použijeme především na výdaje rozpočtu spojené s kompenzacemi vysokých cen energií domácnostem a firmám," uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Právě kvůli vysokým odvodům podle analytiků není zejména provozní zisk ČEZ tak vysoký, jak experti očekávali. "Do provozního zisku se negativně promítly odvody z nadměrných tržeb ve výši 10,3 miliardy korun, přičemž náš odhad byl sedm miliard korun," sdělil analytik J&T Banky Milan Vaníček. "My jsme odhadovali odvody z tržeb poblíž tří miliard korun," uvedl analytik Fio banky Jan Raška.

Z loňského rekordního zisku navrhuje představenstvo ČEZ vyplatit dividendu 117 korun na akcii. Dosud nejvyšší dividenda byla z roku 2009, kdy činila 53 korun na akcii. Většinovým akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií firmy.

Rekordní dividendu ještě musí schválit valná hromada firmy, která se bude konat 26. června. S největší pravděpodobností bude výplata dividendy potvrzena, protože ministerstvo financí nebude na rozdíl od loňska podávat vlastní protinávrh. Loni představenstvo ČEZ navrhovalo dividendu 44 korun za akcii, ale stát požadoval vyšší výplatu. Ministerstvo financí pak na valné hromadě prosadilo svůj návrh na dividendu 48 korun za akcii. Stát získal zhruba 18 miliard korun.

Navzdory rekordní výši je letošní výplata dividendy pro některé analytiky zklamáním. Odpovídá totiž pouze 80 procentům zisku ČEZ z loňského roku. "Část trhu včetně nás doufala, že by vzhledem k velmi nízkému zadlužení mohlo rovnou představenstvo navrhnout výplatu 100 procent čistého zisku," uvedl analytik J&T Banky Vaníček.

V minulosti firma ČEZ pracovala právě s výplatním pásmem dividendy od 80 až do 100 procent ze zisku. "Z dlouhodobého hlediska, pokud se má firma dál rozvíjet, to však nebylo udržitelné," řekl dnes ČTK finanční ředitel společnosti Novák.

Současná dividendová politika společnosti, kterou vedení firmy schválilo před rokem, počítá s výplatním pásmem jen mezi 60 až 80 procenty. Návrh představenstva pro letošní výplatu je na horní hranici pásma, což je podle Nováka férový návrh, který má maximalizovat výplatu dividendy akcionářům, ale zároveň udržet podniku dostatek hotovosti pro případné budoucí výkyvy na energetickém trhu a plánované investice. Největší část peněz ze zbylého zisku, který nevyplatí akcionářům, plánuje ČEZ podle něj rozdělit na rozvoj obnovitelných zdrojů energie a na investice do energetických služeb (ESCO) v Česku i zahraničí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 26. května 2024

Očekáváme v 03:00 11°C

Celá předpověď