11. května vznikla v ČR první značená turistická trasa. Pyšníme se nejlepším systémem na světě

11. května 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Česká republika má bez pochyby jeden z nejlepších značkových turistických systémů na světě. Je to už více než 130 let, co byla označena první turistická trasa. Tehdy skupina prvních nadšenců Klubu českých turistů propojila 11. května 1889 Štěchovice a Svatojánské proudy. Pojďme se na historii této české chlouby podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Na začátku to se vznikem turistických tras nebylo vůbec jednoduché. Dobrovolníci museli nejdříve prozkoumat terén, a to v obyčejném oblečení a jen se základním vybavením. Označená místa pak vznikala postupně. Jako první se začala používat červená barva, pak se přidala modrá, zelenážlutá. Velký rozvoj oblíbené činnosti trval až do roku 1938, kdy začala 2. světová válka a i 50. léta nepřinesla systému značení nic dobrého. Během těchto let nedocházelo k obnově a naopak se trasy spíše ničily. Až o něco později byla síť značek zrekonstruována a dále doplňována směrovkami a mapami. O značení se tehdy staral Svaz turistiky Československého svazu tělesné výchovy a Český svaz turistů.

Od 90. let se o jednu z nejhustších sítí značení v Evropě stará opět Klub českých turistů. Jde o spolek příznivců a přátel turistiky s dlouholetou tradicí, který vytváří podmínky pro ideální pohyb lidí v přírodě, čímž se také významně podílí na ochraně krajiny. Vytváří nejenom nové značky, ale udržuje i starší. Podporuje rozvoj turistických dovedností seniorů, mládeže a rodin s dětmi. V současnosti organizuje zajímavé akce jako tábory nebo přednášky. Nejvíc nadšenců Klubu českých turistů je ve velkých městech, ale nechybí ani v regionech. Zájemci jsou nejdříve proškoleni, a pak se mohou vydat za svým cílem. Často chodí ve dvojicích a vzájemně si pomáhají.

Tři kategorie turistického značení

Systém turistického značení je rozdělen do tří kategorií: pěší, lyžařské a cyklistické značení. Pěší trasy jsou vyznačovány tzv. pásovými značkami. Jsou to čtverce o rozměrech 10×10 cm a jsou složeny ze tří vodorovných pásů. Prostřední určuje barvu značené trasy a může být červený, modrý, zelený nebo žlutý. Zato oba krajní pruhy jsou bílé, aby byla značka pro turisty dobře viditelná.

Značení lyžařských tras je podobné pěšímu, odlišná je pouze barva krajních pásů, která je oranžová.Vnitřní pás je opět červený, modrý, zelený nebo bílý. Co se týká cyklistiského značení v ČR existují dvě základní. Silniční, se kterým se cyklista setká na většině cyklotras a terénní, objevující se převážně v horských oblastech a špatně přístupných místech. Klub českých turistů udržuje v dobré kondici přes 86 000 km turistických tras a pokud turisté zjistí nějaké nedostatky při svých výletech, mohou je nahlásit právě Klubu, a ten už se rád o nápravu postará.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme