Ukrajinci hlásí průlom u Bachmutu. Ruští vojáci jsou vyčerpaní, tvrdí experti

Ukrajincům se podařilo na jednom úseku fronty u Bachmutu zatlačit nepřítele až o tři kilometry zpět, píše agentura Unian. Rusové tam vysílají vyčerpané skupiny svých vojáků, navíc mají problémy s jejich kontrolou, tvrdí Institut pro studium války (ISW). USA však zatím nemají žádné informace o avizovaném ústupu vagnerovců. Ruské síly na frontě podnikly ve středu více než 30 útoků. Ukrajinský prezident Zelenskyj oznámil, že mezinárodní partneři chystají další balíček pomoci pro jeho zemi.

„Problémy spojené s přesunem vyčerpaných vojáků k Bachmutu a zjevné nedostatky ve velení pravděpodobně zabrání ruským silám v této oblasti vést spolehlivé vojenské operace,“ uvedli podle ukrajinské agentury Unian analytici z Institutu pro studium války.

V minulých dnech obránci u Bachmutu hlásili částečné územní zisky. Podle informací Unianu se část Vagnerovy skupiny stáhla z části bojové fronty, v důsledku čehož ukrajinská armáda postoupila asi o tři kilometry.

ČTĚTE TAKÉ: Popáleniny až na kost. Jak fungují fosforové bomby? Rusové je zřejmě svrhli na Bachmut

Představitelé Spojených států ale zatím nevidí známky avizovaného stažení vagnerovců z Bachmutu. Ruská ozbrojená skupina má podle jejich informací dostatek zásob a munice k obraně svých pozic, informuje Politico.

„Díky obraně v bachmutském směru se dostavují výsledky efektivních akcí našich jednotek. Mimo jiné provádíme účinné protiútoky,“ uvedl velitel pozemních ukrajinských sil Oleksandr Syrskyj. Domnívá se, že „kompetentní vedení obranné operace vyčerpalo vycvičené vagnerovce, které na frontě nahradily hůře vycvičené jednotky ruských vojsk, jež byly poraženy a donuceny k ústupu“.

„Nepřítel nadále soustřeďuje své hlavní úsilí ve směru na Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marjinku. Během dne podnikl více než 30 útoků na uvedené oblasti fronty. Nejprudší boje pokračují o města Bachmut a Marjinka,“ uvedl ve středečním hlášení generální štáb Ukrajiny.

Podle něj ukrajinské letectvo během středy podniklo tři údery na shromaždiště nepřátelského personálu a vojenské techniky. „Raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly nepřátelský protiletadlový raketový systém, dvě uskupení živé síly, sklad pohonných hmot a stanici elektronického boje,“ doplnili Ukrajinci v hlášení.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném hlášení oznámil, že mezinárodní partneři již připravují nové obranné balíčky pomoci. „Nová řešení jsou již na pracovní úrovni. Více ochrany pro naše nebe, více možností pro naši obranu a pohyb na zemi,“ vzkázal.

Tagy:
válka útok Ukrajina on-line Dmitrij Peskov Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Lyman Bachmut