Rusko ostřelovalo Dněpropetrovskou oblast, boje dál zuří u Bachmutu

foto Ilustrační foto - Na snímku ruského ministerstva obrany z 8. srpna 2022 útočí několik raketometů BM-21 Grad ruské armády na ukrajinské jednotky na neznámém místě.

Kyjev - Ruská armáda v noci na dnešek pomocí těžkého dělostřelectva útočila na cíle v ukrajinské Dněpropetrovské oblasti, uvedla dnes její správa. Nikomu se při nich nic nestalo. Ukrajinský generální štáb ve své ranní svodce informoval, že nejtvrdší boje se stejně jako v minulých dnech soustředí v oblasti Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky.

Rusové za uplynulý den podnikli šest raketových útoků na Slavjansk, Záporoží a Kosťantynivku, skoro šedesátkrát zaútočili ze vzduchu a téměř stokrát z raketometů, uvedl ráno Kyjev. Podle vedení armády při útocích utrpěli zranění civilisté, byly poničeny obytné domy i další civilní infrastruktura. Informace zveřejněné ukrajinskou armádou nelze nezávisle ověřit.

"Za noc nás čtyřikrát ostřelovali. Ruská armáda se zamířila na Nikopolský okres, útočila na Nikopol, Červonohryhorivku a na Marhanec," uvedl šéf vojenské správy v Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak na telegramu. Dodal, že zasažená místa prohlížejí záchranáři.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své pravidelné zprávě o situaci na Ukrajině píše, že ukrajinským vojákům se zřejmě podařilo na některých místech v Bachmutu prolomit ruské linie. Ruské ministerstvo obrany však ve čtvrtek večer takové zprávy popíralo a uvádělo, že situaci kolem tohoto města, o které obě znepřátelené strany už měsíce vedou vysilující boje, má pod kontrolou.

Podle ISW skutečnost, že Rusko nasadilo na křídlech kolem Bachmutu jednotky "nízké kvality", může svědčit o tom, že Moskva vzdala cíl obklíčit v těchto místech významné počty ukrajinských vojáků.

Americká televize CNN na svých internetových stránkách s odvoláním na nejmenovaného představitele americké armády a západního činitele píše, že Ukrajinci zahájili přípravné operace před očekávanou protiofenzivou. Spočívají v útocích na sklady zbraní nepřítele, centra velení nebo na dělostřelecké systémy. Jde o běžný postup prováděný před velkými operacemi, uvádí CNN.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek řekl, že armáda jeho země pro protiofenzivu potřebuje "ještě trochu času". Kyjev podle něj čeká na další dodávky vojenské pomoci, které mu slíbili západní spojenci.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď